Składniki na 6 sztuk:
- piana ubita z 4 białek
- 4 łyżki nisko-tłuszczowego serka homo
- 12 łyżek otrąb pszennych
- po 10 czarnych i zielonych oliwek posiekanych
- 1 duża cebula pokrojona w kostkę
- 5 średnich pieczarek również pokrojonych w kostkę
- 2 kopiaste łyżeczki przecieru pomidorowego
- pół łyżeczki ziół prowansalskich
- pół łyżeczki czarnuszki
- łyżeczka proszku do pieczenia
- olej rzepakowy
- sól i pieprz
Na patelni rozgrzać plus minus dwie łyżki oleju, zeszklić na nim cebulę dodać pieczarki i wszystko razem smażyć na niedużym ogniu do momentu, aż z wyparuje woda z pieczarek. Zdjąć z patelni i ostudzić.
Piekarnik rozgrzać do temp. 180 stopni.
Do dużej miski wsypać otręby, dodać serek, przecier pomidorowy, usmażone pieczarki z cebulą, oliwki i przyprawy, dobrze wymieszać. Następnie dodać proszek do pieczenia i pianę z ubitych białek i znów dobrze wymieszać. Napełnić foremki do pełna i włożyć do piekarnika. Piec 25 min. Gotowe!
Podsumowanie
Nazwa dania
Muffiny z otrąb pomidorowo-oliwkowe
Opublikowany
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
wow! Dodaj jeszcze do Muffinkowo ! bo wyglada rewelacyjnie 😛 ja sobie życze jak już cie odwiedze 😛
Ok:)