Przepis pochodzi z książeczki kulinarnej „Kuchnia niskotłuszczowa” z serii „Z kuchennej półeczki”. Muffiny te są wilgotne i jednym słowem pyszne, koniecznie na ciepło i koniecznie polane miodem. Dziecku też smakowały.
Nie wyrosły szaleńczo, bo nie użyłam mąki ze spulchniaczami, tak, jak to było w przepisie, a wczoraj dowiedziałam się, że wyrosłyby pomimo tego, gdyby były wsadzone do zimnego piekarnika. Następnym razem tak zrobię i zobaczymy, jaki będzie efekt.
Składniki na 10 muffinów:
- 225 g mąki pełnoziarnistej wzbogaconej środkami spulchniającymi
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 25 g jasnego cukru muscovado – ja użyłam zwykłego białego
- 100 g suszonych moreli pokrojonych w paseczki i namoczonych 10 min. w gorącej wodzie
- 1 banan rozgnieciony – polecam użyć dwóch
- 1 łyżeczka drobno startej skórki pomarańczowej
- 2 łyżki soku z pomarańczy
- 300 ml odtłuszczonego mleka
- 1 roztrzepane jajko
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki mąki owsianej – opcjonalnie do posypania muffinów
- dżem, miód lub co tam sobie zamarzyć do polania ciepłych muffinów
Mąkę i proszek do pieczenia przesiać do miski, wsypać pozostałe na sicie łuski. Dodać cukier i morele i dokładnie wymieszać.
Następnie dodać banana, mleko, jajko, skórkę z pomarańczy, sok i oliwę. Wymieszać na gładką masę, którą wyłożyć rónomiernie do 10-ciu foremek, posypać odrobiną mąki owsianej. Następnie wstawić foremki do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 25-30 min., az dobrze wyrosną, a wbity w środek szpikulec po wyjęciu będzie suchy. Gotowe!
Podawać na ciepło:
Z miodem
Z dżemem – ja użyłam dżemu z dyni
Lub tak, jak sobie umyślił Paszczak ze śmietaną z cukrem – w każdej wersji są pyszne:)
Podsumowanie
Nazwa dania
Muffiny owocowe
Opublikowany
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
Pysznie! Zapisuję sobie, bo często nakupię za dużo bananów i potem kombinuję gdzie by je tu wcisnąć 🙂
Fajne muffinki 🙂