Tom kha gai (zupa galangalowa)

Zupa, którą strasznie polubiłem po wizycie w jednej z restauracji z kuchnią tajską, więc postanowiłem ją odtworzyć w domu i wyszła chyba jeszcze smaczniejsza niż ta w restauracji.

Tom kha gai (zupa galangalowa)

Składniki:

  • 1l bulionu
  • 1l mleka kokosowego
  • 3 łyżeczki zmielonego galangalu (używam pasty)
  • 3 łyżeczki trawy cytrynowej (używam pasty)
  • 10 liści kafir
  • 12 dag grzybów mun (grzyby zalać wrzącą wodą na 15 min)
  • 1 suszona papryczka chili
  • 1 podwójna pierś z kurczaka pokrojona w kostkę
  • 10 dag czerwonej papryki pokrojonej w paski
  • 10 dag zielonego cukrowego groszku w stronkach
  • puszka pędów bambusa
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 3-4 łyżek cukru
  • >sok z jednej cytryny
  • sól
Tom kha gai (zupa galangalowa)

Bulion i mleko kokosowe wlać do garnka, dodać galangal, trawę cytrynową, liście kafiru, papryczkę chili, grzyby mun, gotować na wolnym ogniu 15 min, dodać pierś z kurczaka, gotować następne 5 min, dodać czerwoną paprykę, pędy bambusa i groszek, dotować aż groszek zmięknie, doprawić solą, cukrem i sokiem z cytryny (zupa powinna być kwaśno-słodko-ostra).

Tom kha gai (zupa galangalowa)
Podsumowanie
recipe image
Nazwa dania
Tom kha gai (zupa galangalowa)
Opublikowany
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
Ocena
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)

13 thoughts on “Tom kha gai (zupa galangalowa)

    1. Dzięki wielkie. Jak zobaczyłam na Twoim linku to sobie przypomniałam, że taki słoiczek w jakimś sklepie widziałam, więc na pewno uda mi się to dostać 🙂

    1. Sypię głowę popiołem i zwracam honor, sprawdziłem, Kolega Paszczak ma całkowita rację, poprawny przepis zawiera kurczaka a nie owoce morza,u Ireny Eris też dają z kurczakiem, wydawało mi się coś, to znaczy że pomyliłem zupy.

  1. Z kurczakiem,. nie postarałeś sie chłopie, ja jadłem w Azji wylacznei z owocami morza a nei z plebejskim kurczakiem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *