Zupa, którą strasznie polubiłem po wizycie w jednej z restauracji z kuchnią tajską, więc postanowiłem ją odtworzyć w domu i wyszła chyba jeszcze smaczniejsza niż ta w restauracji.
Składniki:
- 1l bulionu
- 1l mleka kokosowego
- 3 łyżeczki zmielonego galangalu (używam pasty)
- 3 łyżeczki trawy cytrynowej (używam pasty)
- 10 liści kafir
- 12 dag grzybów mun (grzyby zalać wrzącą wodą na 15 min)
- 1 suszona papryczka chili
- 1 podwójna pierś z kurczaka pokrojona w kostkę
- 10 dag czerwonej papryki pokrojonej w paski
- 10 dag zielonego cukrowego groszku w stronkach
- puszka pędów bambusa
- 2 łyżki sosu rybnego
- 3-4 łyżek cukru
- >sok z jednej cytryny
- sól
Bulion i mleko kokosowe wlać do garnka, dodać galangal, trawę cytrynową, liście kafiru, papryczkę chili, grzyby mun, gotować na wolnym ogniu 15 min, dodać pierś z kurczaka, gotować następne 5 min, dodać czerwoną paprykę, pędy bambusa i groszek, dotować aż groszek zmięknie, doprawić solą, cukrem i sokiem z cytryny (zupa powinna być kwaśno-słodko-ostra).
Podsumowanie
Nazwa dania
Tom kha gai (zupa galangalowa)
Opublikowany
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
Ocena
1 Review(s) Based on
yummmmi 🙂
Nie potrafię nawet przeczytać jej nazwy, ale wygląda bardzo apetycznie:)
Smakowite. Zapraszam do udziału w konkursie http://edytkagotuje.blogspot.com/2012/09/konkurs-jesienne-smaki-ziemniaki.html
Można zapytać jakiej pasty używasz w miejsce galangalu?
Cześć, używam mielonego galangalu, wygląda tak https://www.google.pl/search?hl=pl&biw=1272&bih=849&q=galangal+mielony&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.r_qf.&um=1&ie=UTF-8&tbm=isch&source=og&sa=N&tab=wi&ei=L-VjUMTCEMGxtAanoIDABQ Pozdrawiam 🙂
Dzięki wielkie. Jak zobaczyłam na Twoim linku to sobie przypomniałam, że taki słoiczek w jakimś sklepie widziałam, więc na pewno uda mi się to dostać 🙂
oj oriebtalnie bardzo 😉
Z kurczakiem? Ja jadłem w Tajlandii z owocami morza, bez sensu ten kurczak
Ciekawe, tom znaczy zupa, kha galangal, a kurczaka gai.
Sypię głowę popiołem i zwracam honor, sprawdziłem, Kolega Paszczak ma całkowita rację, poprawny przepis zawiera kurczaka a nie owoce morza,u Ireny Eris też dają z kurczakiem, wydawało mi się coś, to znaczy że pomyliłem zupy.
🙂 wesołych świąt
Z kurczakiem,. nie postarałeś sie chłopie, ja jadłem w Azji wylacznei z owocami morza a nei z plebejskim kurczakiem
Ciekawe, tom znaczy zupa, kha galangal, a kurczaka gai.