Do tej pory moje pieczenie chleba ograniczało się na wrzuceniu składników do maszyny, cierpliwym czekaniu (aż owe uprzędzenie wymiesza i upiecze bochenek) i na wyjęciu gotowego chleba. Przyczyną tego głównie była niechęć i strach przed drożdżami, wyrabianiem ciasta itp. Ale! Kiedy zobaczyłam przepis na tenże chleb w książeczce Kuchnia niskotłuszczowa” z serii Z kuchennej półeczki, postanowiłam, że czas na walkę z drożdżowym lękiem. I tak za trzecim podejściem powstał cudowny, aromatyczny chleb, idealny do pleśniowych serów i i oliwy:)
A, że dziś Międzynarodowy Dzień Chleba, Akcja Pieczenia Chleba Zorry...
Składniki:
- 60 g suszonych pomidorów w oliwie, pokrojonych w paski
- 60 g zielonych oliwek, drobno pokrojonych
- 2 łyżeczki suszonych drożdży
- 150 ml letniej wody
- 450 g pszennej mąki (typ co najmniej 650)
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 150 ml niskotłuszczowego jogurtu
- 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
- 2 łyżeczki soli
Drożdże i cukier wsypać do małego kubka, zalać letnią wodą i odstawić na 10 – 15 min, by urosły. Mąkę przesiać do miski i dodać łyżeczkę rozmarynu. Pośrodku zrobić dołek, wlać wyrośnięte drożdże. Dodać przecier, pomidory i oliwki, a także jogurt oraz sól. wymieszać na gładką masę ( ja mieszałam łyżką).
Ciasto wyłożyć na posypana mąką stolnicę i ugniatać 3 – 4 min., aż będzie gładkie i elastyczne. Przełożyć do miski, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce, na mniej więcej 40 min., by podwoiło objętość. Ponownie zagnieść i przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 23 cm. i znów przykryć ściereczką i zostawić na 30 min. W tym czasie włączyć piekarnik i nastawić go na 210 st.
Po upływie 30 min., wierzch ciasta posmarować oliwą z suszonych pomidorów, posypać solą i rozmarynem. Piec 35 – 40 min., po wyjęciu studzić 10 min. i wyjąć z formy, zostawić, do całkowitego ostygnięcia. Gotowe!
Podsumowanie
Nazwa dania
Chleb z suszonymi pomidorami i oliwkami
Opublikowany
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
Robiłam niedawno bułki z pomidorami i były pysze, dlatego ten chlebek, musiał być jeszcze lepszy!
Pozdrawiam:)
cudownie wygląda:) musi być pyszny.
I am glad you did overcome the fear of yeast. See, it is easy! 😉
Dziekuje za udzial w Word Bread Day. Mam nadzieje, ze za rok ponownie wezmiesz udzial w akcji.