Potrawa powstała w ramach wspólnego gotowania z: Shinju, Maggie, Lejdi, Bartoldzik, Siaśka
Składniki:
- 20 dag polędwiczek wieprzowych
- 4 łyżki kwaśnej śmietany 18%
- 1/2 szklanki śmietanki 18%
- 10 dag sera Rokpol pokrojonego na mniejsze kawałki
- 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
- 2 łyżki masło do smażenia
- 2 garści makaronu pappardelle
- 1 łyżka pokrojonych suszonych pomidorów
1 łyżkę masła rozpuścić na patelni, dodać kwaśną ser i śmietanę, mieszać powoli podgrzewając, aż ser się rozpuści. Następnie dodać czosnek i słodką śmietankę, zagotować i zdjąć z ognia, Pozostałe masło rozpuścić na drugiej patelni, wrzucić polędwiczki i obsmażyć je z obu stron (nie za długo około 2 min z każdej strony ponieważ jak będziemy smażyć za długo to mięso stwardnieje), przełożyć do sosu, podgrzać. Jeśli sos będzie za gęsty to trzeba dodać troszkę wody. Na koniec dodać suszone pomidory.i doprawić pieprzem. Nakładać na talerze na ugotowany makaron.
Podsumowanie
Nazwa dania
Polędwiczki wieprzowe w sosie serowym
Opublikowany
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
Ocena
1 Review(s) Based on
juz sobie wyobrazam ten smak 😉
Skorzystałam z Pana przepisu i muszę przyznać, że zrobiłam ogromne wrażenie na gościach. Nie chcieli mi uwierzyć, że ja to przygotowałam. Mąż nie mógł się nacieszyć tym daniem. Szukałam tego przepisu na polędwiczki już od dłuższego czasu i … SUPER, KLASA i wielki podziw dla Pana. Wielkie dzięki… i wracam już do Pańskiej lektury wypróbować coś kolejnego 🙂
Fajnie, że smakowało 🙂