Przepis pana Roberta Sowy, lekko przeze mnie zmodyfikowany:)
Składniki dla 4 osób:
- 700 g dyni
- duża marchew, pokrojona w kostkę
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka masła
- 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- 400 ml bulionu warzywnego np. takiego jak TUTAJ
- 200 ml mleka kokosowego
- 100 ml białego wytrawnego wina
- 50 ml soku pomarańczowego
- sól i pieprz
- mielony kardamon, kurkuma, kumin
- pasta sambal oelek
- trochę posiekanego szczypiorku
- 2 łyżki uprażonych pestek dyni
Dynię obrać, oczyścić z pestek i pokroić w kostkę. Na dużej patelni rogrzac oliwę i masło wrzucić marchew i dynię, podsmażać ok. 5 – 7 min., dodać posiekany czosnek, wymieszać i smażyć ok. 3 min. Całość przełożyć do garnka i wlać bulion, wino, mleko kokosowe i sok pomarańczowy. Gotować, aż warzywa będą bardzo miękkie, a na koniec przyprawić wedle gustu solą, pieprzem i pozostałymi przyprawami,a także pastą sambal oelek. Następnie całość zmiksować, aż powstanie krem, jeśli trzeba przecedzić przez sito. Zupę podawać posypaną szczypiorkiem i prażonymi pestkami dyni.
Podsumowanie
Nazwa dania
Zupa z dyni
Opublikowany
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
piękna….ale masz dużo pumpkinów !
mniam, przepyszna !
bardzo fajna, robię podobną, ale jeszcze nigdy nie dodawałam soku pomarańczowego, czas spróbować 🙂
pychota 🙂