Przepis pochodzi z książeczki Kuchnia niskotłuszczowa z serii Z kuchennej półeczki.
Składniki na 4 porcje:
- 900 g marchwi, pokrojonej w plasterki
- 1 średnia cebula, posiekana drobno
- 3 łodygi selera naciowego, pokrojonego w kostkę
- 1 l bulionu drobiowego
- 3 średnie jabłka
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 1 listek laurowy
- 2 łyżeczki cukru
- 1/4 dużej cytryny
- sól i pieprz
- szczypta cynamonu
- szczypta chilli
Marchew, cebulę i seler włożyć do dużego rondla i zalać bulionem. Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu po przykryciem, jeszcze 10 min.
W międzyczasie obrać 2 jabłka, wydrążyć z nich środki i posiekać i dodać do rondla z gotującymi się marchwią, selerem i cebulą. Następnie dodać liść laurowy, cukier i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować wszystko przez 20 min., wyrzucić liść laurowy. Kiedy zupa będzie się gotować, obrać ostatnie jabłko, wydrążyć środek i posiekać na plasterki, które włożyć do małego garnka, skropić sokiem z cytryny i podgrzewać 1 -2 min. na małym ogniu, a następnie odstawić.
Zupę zmiksować i jeśli trzeba dodać trochę wody, żeby nie była zbyt gęsta. Postawić na małym ogniu, doprawić solą, pieprzem, cynamonem i chilli. Zupę podawać udekorowaną wcześniej przygotowanymi plastrami jabłek i posypaną orzechami. Gotowe!
Podsumowanie
Nazwa dania
Zupa z marchwi, jabłek i selera
Opublikowany
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
Bardzo apetyczne zdjęcia!
Dziękuję:)
aromatyczna zupa kremowa – to lubię !
chętnie bym skosztowała :))