W tym roku będzie u nas choinka w stylu Królowej Śniegu, przełamana złotem. Od kilku dni skrzętnie zbieram ozdoby choinkowe. A wczoraj pomyślałam, że ciasteczka polukrowane na biało dopełnią wystroju „śnieżnej” choinki:) Nie wyszły idealne, ale wydaje mi się, że całkiem nieźle będą się prezentować na drzewku:)
Przepis znalazłam na kotlet.tv.
Składniki (na około 30 sztuk ciasteczek, takich, jak na zdjęciu):
- 1 szklanka mąki
- 100 g masła
- 2 – 3 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka przyprawy do pierników
- 1 jajko
Na stolnicę wysypać mąkę, dodać cukier puder, przyprawę do pierników i masło, które należy drobno posiekać. Następnie dodać jajko i zagnieść gładkie ciasto. Schłodzić je w lodówce 15 min., rozwałkować dość cienko, wyciąć ciasteczka. Słomką do napojów wyciąć dziurki na wstążeczki Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec 12 – 13 min. w temp. 150 st. Po upieczeniu wyjąć i wystudzić na kratce. Udekorować lukrem – przepis TUTAJ. Gotowe!
Podsumowanie
Nazwa dania
Ciasteczka na choinkę
Opublikowany
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
Śliczne te ozdoby. Ja w tym roku robiłam podobne 🙂
Pozdrawiam serdecznie!
Basia
Piękne i wytworne 🙂
przecudowne! 😉