Czarna zupa grzybowa – moja ulubiona potrawa wigilijna. U Babi zawsze podawano ją z pieczywem, ale z tego, co przejrzałam w Internecie, najczęściej tego typu zupa podawana jest z łazankami. Jak kto woli, dla mnie ta zupa musi być z pieczywem, po prostu, pamięć smaku z lat dziecięcych:)
Składniki dla 4 osób:
- 2 kubki o poj. 250 ml suszonych grzybów
- 1 pietruszka (ok. 50 g)
- 1 marchewka (ok. 120 g)
- 1 nieduża cebula
- 10 cm kawałek pora
- 3 ziarna ziela angielskiego – rozdrobnione w moździerzu
- 3 liście laurowe
- 2 ząbki czosnku
- 10 szklanek wody
- 1 łyżka mąki
- pół łyżki masła
- sól, pieprz, maggi
Grzyby dokładnie wypłukać, zalać wodą i odstawić do namoczenia na całą noc, po czym odsączyć (wody z moczenia nie wylewać) i pokroić (nie musi być jakoś bardzo drobno). Następnie grzyby przełożyć do garnka, dodać wodę z moczenia, liście laurowe, ziele i warzywa. Cebulę obraną dodać w całości, podobnie jak marchewkę i pietruszkę oraz pora, nic nie kroimy, łatwiej będzie później łyżą cedzakową wyjąć. Dodać 10 szklanek zimnej wody i gotować na małym ogniu, aż grzyby całkowicie zmiękną (ok. 1 h).
Gdy grzyby będą już miękkie, wyjąć łyżką cedzakową wszystkie warzywa. Zupę doprawić solą, pieprzem i maggi. Obrane ząbki czosnku drobno posiekać i rozetrzeć z solą i pieprzem i dodać do zupy. Czosnek nie może być przeciśnięty przez praskę, bo zupa nie będzie już tak dobra.
Na patelni rozgrzać pół łyżki masła z odrobiną oleju, dodać łyżkę mąki i cały czas mieszając, zrumienić, następnie dodać ok. pół szklanki wody i dobrze zamieszać, aż powstanie zasmażka. Aby zasmażka się brzydko nie zgrudkowała w zupie, należy ok. 3 – 4 łyżek nałożyć do miski, dolać chochlę gorącej zupy, zamieszać i dopiero wtedy dodać do zupy i dokładnie wymieszać. Zupę zagotować i jeśli jeszcze trzeba doprawić solą i pieprzem. Podawać z pieczywem lub makaronem łazanki. Gotowe!
Podsumowanie
Nazwa dania
Zupa grzybowa (wigilijna)
Opublikowany
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
Wspaniale wyglada… U nas zawsze krolowal barszcz, ale mysle, ze na taka grzybowa domownicy chetnie by przystali!
Doskonale dobrane skladniki. Taka zupe grzybowa ugotuje w tym roku , a poniewaz urzadzam ja u siebie w domu jest to przepis , ktory zagosci na moim stole wigilijnym w tym roku . Dziekuje.
Cieszę się bardzo, mam nadzieję, ze będzie wszystkim smakowała:)