Moja focaccia con alio e rosmarino została oceniona przez Włocha, szefa kuchni Restauracji Da Lorenzo pozytywnie. Bałam się, że jest zbyt pulchna, ale nie, w niektórych rejonach Włoch właśnie taką chlebową focaccię się podaje np. z mozzarellą i pomidorkami. Ja moją pochłaniałam późno w nocy z gorgonzolą i szynką szwarcwaldzką:)
Przepis znalazłam w „Książce kucharskiej włoskiej Mamy”.
Składniki:
- 14 g drożdży instant
- 225 ml letniej wody
- szczypta cukru
- 450 g mąki chlebowej typ 550
- 1 łyżeczka soli
- oliwa z oliwek
- 2 – 3 drobno pokrojone ząbki czosnku
- sól morska gruboziarnista
Drożdże rozpuścić w wodzie, dodać cukier i dokładnie wymieszać, tak, aby drożdże całkowicie się rozpuściły. Następnie dodać 4 łyżki mąki, wymieszać, przykryć i odstawić na 15 min. w ciepłe miejsce. Do dużej miski przesiać pozostałą mąkę, zrobić wgłębienie i wlać zaczyn. Dodać 1 łyżeczkę soli i 3 – 4 łyżki oliwy i wyrobić na gładkie i elastyczne ciasto, uformować kulę, przykryj i odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę do momentu, gdy podwoi swoją objętość.
Piekarnik Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do temperatury 240 stopni. Po upływie godziny ciasto ponownie szybko zagnieść i rozwałkować na grubość około 2 cm, a następnie przełożyć na formę. (Ja piekłam na płaskiej blaszce) Ciasto ponakłuwać widelcem, polać obficie oliwą, posypać sola morską, czosnkiem i rozmarynem. Piec około 20 min. Gotowe!
Jeśli macie robota planetarnego, jak Kitchen Aid lub Masterchef Gourmet z powodzeniem można w nim zrobić focaccię, postępując dokładnie według tego przepisu. Zaczyn zrobić w robocie, dodać pozostałą mąkę. Przykryć i odstawić na 1h, po czym ostatnie zagniatanie wykonać ręcznie. Ja tak zrobiłam i wyszło super:)
Podsumowanie
Nazwa dania
Focaccia z czosnkiem i rozmarynem
Opublikowany
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
Ocena
2 Review(s) Based on
zjadłabym:) ależ mi smaka narobiłaś:)
no piekna Ci wyszła – i wcale jak na moje oko pulchna nie jest bo w alpach jadałam taka bułowata – na 10 cm 🙂 bardziej ta Domi p[rzypomnająca 😉 klasa sama w sobie ! musze się wreszcie za nia i ja wziąc :> bo książeczka kucsi ino czasu brak na wymyslności…
Do tego jakiś fajny sosik i przekąska idealna gotowa (zamiast wstrętnych chipsów i chrupek).
Pozdrawiam serdecznie i życzę dalszych sukcesów kulinarnych.Zapraszam też do mnie : http://kasinkowe-gotowanie.blogspot.com/
A mi sie wlasnie taka puchata podoba!
Śliczna i do tego jaka aromatyczna 🙂
pychotka, uwielbiam:)
Pozdrawiam i zapraszam do siebie 🙂
Podjęłam jedną próbę zrobienia- wyszła mi bardzo twarda- może zły przepis był? Wypróbuję Twój:) bo wygląda zachęcająco:)
uwielbiam rozmaryn! pozdrawiam!
uwielbiam focaccię i rozmaryn boskie to jest połączenie 🙂