Placek z brokułami, boczkiem i gorgonzolą

W oryginale powinna być włoska pancetta, jednakże takich cudów u mnie na prowincji nie ma, a nawet tak z Makro jest oszukana, bo produkowana w Polsce i smakiem ani trochę nie przypomina tej włoskiej. Dlatego też byłam zmuszona użyć polskiego wędzonego boczku, ale i tak wyszło bardzo dobre:) Nie dajcie się zwieść oszukańczym produktom, które tylko udają te prawdziwe, jeśli coś nie pochodzi bezpośrednio z danego kraju, z którego powinno być, to darujcie sobie zakup tegoż. Szkoda pieniędzy, lepiej zastąpić polskim, zbliżonym produktem. Danie będzie przynajmniej nowe, inne, niż to w zamyśle, a nie oszukane, udające coś, czym powinno być.

Przepis znaleziony w książce „Książka kucharska włoskiej Mamy”.

Placek z brokułami, boczkiem i gorgonzolą
Składniki dla 4 – 6 osób:
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 225 g niedużych róż brokułów, jeśli trzeba przekroić wzdłuż na pół
  • 100 g pokrojonego w kostkę boczku, a najlepiej oryginalnej pancetty
  • 2 nieduże pokrojone w półtalarki czerwone cebule
  • 150 g pokrojonej gorgonzoli lub innego sera plesniowego
  • pieprz
  • sól – tylko, jeśli użyjecie polskiego boczku, pancetta, jest na tyle słona, że nie potrzeba dodatkowej soli
Piekarnik rozgrzać do temp. 220 st.
Brokuły wrzucić do gotującej się, lekko osolonej wody i gotować 4 – 5 min, odcedzić i przelać zimną wodą. Odstawić.
Boczek (tudzież pancettę) smażyć z cebulą, cały czas mieszając. Następnie dodać brokuły i dopawić pieprzem oraz w przypadku użycia boczku, odrobiną soli.
Ciasto francuskie rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i delikatnie naciąć na nim linię, w odległości 1 cm od brzegów. Na cieście równomiernie rozłożyć przygotowany farsz z brokułów, boczku i cebuli, pozostawiając brzegi bez nadzienia. Wierzch posypać grubo gorgonozlą i piec ok. 25 min, do momentu, aż ciasto wyrośnie i zrumieni się. Podawać na ciepło z pomidorową sałatką, a na zimno w pracy jest jeszcze smaczniejsze:) Gotowe!
Podsumowanie
recipe image
Nazwa dania
Placek z brokułami, boczkiem i gorgonzolą
Opublikowany
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
Ocena
51star1star1star1star1star Based on 3 Review(s)

7 thoughts on “Placek z brokułami, boczkiem i gorgonzolą

  1. mm.. wygląda pysznie:)
    Co do produktów to masz rację, chociaż czasem zdarza się produkt produkowany w innym niż tradycyjnie kraju, ale z licencją na to-też ą dobre:)

  2. Hey there! I’ve been following your blog for a long time now and finally got the courage to go ahead and give you a shout out from Kingwood Tx! Just wanted to tell you keep up the fantastic work!

    my homepage – viagra online

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *