Składniki:
- 500 g mielonej wieprzowiny
- 500 g mielonej wołowiny
- 130 g pancetty (jeśli nie mamy możemy użyć boczku) pokrojonej w kostkę
- 2 marchewki pokrojone w małą kostkę (250 g)
- 2 gałązki selera naciowego pokrojonego w małą kostkę (100 g)
- 2 cebule pokrojone w małą kostkę (300 g)
- 50 ml oliwy
- 1 łyżka masła
- 500 ml czerwonego wina
- 1,6 kg pomidorów z puszki
- 2 łyżki cukru
- 250 ml mleka
- 1 łyżka suszonego oregano
- czosnek
- sól
W dużym garnku rozgrzać oliwę i masło i podsmażyć cebulę. Dodać marchewkę i selera i smażyć ok 5 min., często mieszając. Następnie dodać mięso i pancettę i smażyć około 20 min., często mieszając, aż mięso zbrązowieje. Dodać wino, smażyć aż odparuje. Dodać pomidory, wymieszać, przykryć i gotować ok. 2 – 3 godzin, aż całość zgęstnieje. Trzeba często mieszać, żeby sos nie przywarł do dna garnka. Na końcu dodać mleko, doprawić solą, oregano i czosnkiem.
Podsumowanie
Nazwa dania
Ragù bolognese
Opublikowany
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
Ocena
4 Review(s) Based on
Wspaniale wygląda 🙂 I jak miło widzieć ragu` podane z innym makaronem niż spaghetti, które nie wiadomo czemu jest tak chętnie łączone w Polsce z ragu` bolognese 🙂
ja też nie wiem czemu u nas jest podawane spaghetti 🙂
makarony o zdecydowanie jedne z naj dan 🙂
🙂
Bardzo lubię takie prawdziwe bolognese! Musi się dłuuugo gotować, kto takiego nie spróbował, nie wie co stracił. 😉 Piękne fotki!
Oj, to by mi smakowało 🙂
🙂 mi bardzo smakowało 🙂
Zrobiłem dzisiaj coś podobnego, ale niepotrzebnie dorzuciłem ser na końcu i za bardzo mi zagęścił, ale smak bardzo sympatyczny.
🙂 dlatego ser lepiej dodać na talerzu 🙂