Przepis bierze udział w konkursie „Odkryj Kujawski ze smakiem” organizowany prze serwis ZPierwszegoTłoczenia.pl i blog Majanowe pieczenie.
Składniki na 4 porcje:
- 500 – 600 g filetów z łososia (oddzielić od skóry) pokrojony w takie kawałki jakie nam odpowiadają
- sok z 1 cytryny
- 100 ml oleju oleju Kujawskiego z czosnkiem
Puree z kalafiora:
- 60 dag kalafiora oczyszczonego i podzielonego na różyczki
- 4 łyżki masła
- 150 ml mleka
- 1 łyżka oleju Oleju Kujawskiego z czosnkiem
- 1 łyżka śmietanki kremówki (36%)
- sól
- biały pieprz
Sos ziołowy:
- garść bazylii
- garść zielonej pietruszki
- garść mięty
- szczypta soli
- 1 łyżeczka musztardy
- kilka ziaren marynowanego zielonego pieprzu
- 50 ml Oleju Kujawskiego z bazylią
- 10 ml octu jabłkowego
Sok z cytryny wymieszać z Olejem Kujawskim z czosnkiem i marynować w tym łososia.
Zioła utrzeć w moździerzu ze szczyptą soli, następnie dodać musztardę, pieprz zielony marynowany, znów utrzeć na gładko. Dodać ocet i olej i zmiksować blenderem, aż sos będzie miał konsystencję emulsji.
Kalafior zrumienić na maśle, dodać mleko i dusić pod przykryciem, aż kalafior zmięknie. Przełożyć do garnka, zmiksować z Olejem Kujawskim z czosnkiem i śmietanką, doprawić solą i białym pieprzem.
Łososia usmażyć na patelni grillowej. Podawać na puree z kalafiora, polane ziołowym sosem.
Podsumowanie
Nazwa dania
Łosoś smażony z sosem ziołowym
Opublikowany
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
Łosoś z ziołami zawsze smakuje pysznie, ta mięta mnie zainspirowała, jakoś nigdy jej do ryby nie stosowałam, a zacznę 🙂
Tak się martwiłem jak wyjdzie z tą miętą ale super się komponuje :
Mmmm, smakowite danie, a jak ładnie podane !:)
Dziękuję za udział w konkursie.
Pozdrawiam:)
Dzięki 🙂 i też pozdrawiam 🙂
Niezwykle apetyczny, uwielbiam łososia!
Dzięki 🙂
Mniam zrobiłaś mi smaka na łososia 🙂
Zapraszam do siebie
http://co-ugotowac.blogspot.com/