Bardzo lubię jeźdźcie na Węgry. Z każdej wizyty przywożę kiełbasę paprykową, świeżą paprykę, paprykę w proszku, pastę paprykową, marynowane, faszerowane papryki no i oczywiście wino. Pörkölt znaczy gulasz, jest on często podawany na płaskim talerzu z kluskami, kaszą, makaronem. Gulasz kolor zawdzięcza dużej zawartości papryki w proszku, czasem dodawany jest też pomidor
Wspólne gotowanie gulaszu z :
Składniki:
- 800 g pręgi wołowej, pokrojonej w dużą kostkę
- 2 duże cebule, pokrojone w kostkę
- 2 łyżki smalcu
- 2 łyżki słodkiej papryki
- 2 zielone papryki zielone (takie, jak na zdjęciach)
- 2 ząbki czosnku przeciśnięty
- 350 ml wody
Cebulę zeszklić na smalcu, dodać mięso, posolić i smażyć, aż mięso puści trochę soków. Następnie dodać słodką paprykę. Zalać wszystko wodą i dusić na małym ogniu pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie (około 1,5 h). Na końcu dodać paprykę zielona i czosnek, doprawić solą i pieprzem i gotować, aż papryka zmięknie. Można dodać też ok. 1 łyżeczkę ostrej papryki.
Podsumowanie
Nazwa dania
Marhapörkölt - wegierski gulasz wołowy
Opublikowany
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
Mmm, robiłam jakiś czas temu pörkölt w kociołku nad ogniskiem, aż mi się przypomniał smak i nabrałam ochoty 🙂
Bardzo ładne zdjęcia 🙂
ten gulsz pobudza apetyt 😉