Super szybkie danie, pełne aromatów czosnku i suszonych pomidorów. W przepisie został wykorzystany Olej Kujawski z czosnkiem, pomidorami i bazylią, bardzo fajna rzecz, ładnie pachnie i sprawia, ze potrawy zyskuje nowy wymiar smaku. Taki olej może z powodzeniem służyć jako sos do sałatki li i jedynie bez innych dodatków:)
Przepis bierze udział w konkursie „Odkryj Kujawski ze smakiem”, który wraz z serwisem „Z Pierwszego Tłoczenia” zorganizowała Maja prowadząca blog „Majanowe pieczenie”.
Składniki dla 2 osób:
- 12 krewetek black tiger obranych(można zostawić ogonki)
- 4 pomidory suszone w oleju drobno pokrojone
- łyżeczka posiekanej natki pietruszki
- 2 listki bazylii posiekane
- 1 ząbek czosnku pokrojony w kosteczkę
- wino białe półwytrawne
- 2 łyżweczki soku z cytryny
- Olej Kujawski z czosnkiem i pomidorami
- sól
- 180 g suchego makaronu spaghetti
Zagotować wodę na makaron, dobrze posolić, wrzucić makaron i gotować, aż będzie al dente.
W między czasie rozgrzać olej na patelni wrzucić czosnek na jakieś 2 min., następnie dodać krewetki, skropić sokiem z cytryny i smażyć, aż będą ładnie czerwone. Dodać wino, mniej więcej 3 łyżki, jak alkohol wyparuje dodać natkę, bazylię, suszone pomidory, odrobinę soli, zamieszać i smażyć jakieś 2 min. W tym czasie makaron powinien być już gotowy (jeśli nie, zmniejszyć ogień pod krewetkami i poczekać, aż spaghetti będzie gotowe). Makaron wrzucić na patelnię, dobrze wszytko wymieszać i od razu podawać. Na talerzu posypać posiekaną natką. Gotowe!
Podsumowanie
Nazwa dania
Spaghetti z krewetkami
Opublikowany
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
Ładne to danie. 🙂 Ja sama krewetek nie jadam, ale u Ciebie tak pięknie podane,że z chęcią bym spróbowała. Naprawdę:-)
Pozdrawiam i dziękuję za udział w akcji 🙂
Majana