Spaghetti z krewetkami

Super szybkie danie, pełne aromatów czosnku i suszonych pomidorów. W przepisie został wykorzystany Olej Kujawski z czosnkiem, pomidorami i bazylią, bardzo fajna rzecz, ładnie pachnie i sprawia, ze potrawy zyskuje nowy wymiar smaku. Taki olej może z powodzeniem służyć jako sos do sałatki li i jedynie bez innych dodatków:)
Spaghetti z krewetkami

 

Przepis bierze udział w konkursie „Odkryj Kujawski ze smakiem”, który wraz z serwisem „Z Pierwszego Tłoczenia” zorganizowała Maja prowadząca blog „Majanowe pieczenie”.
Spaghetti z krewetkami
Składniki dla 2 osób:
  • 12 krewetek black tiger obranych(można zostawić ogonki)
  • 4 pomidory suszone w oleju drobno pokrojone
  • łyżeczka posiekanej natki pietruszki
  • 2 listki bazylii posiekane
  • 1 ząbek czosnku pokrojony w kosteczkę
  • wino białe półwytrawne
  • 2 łyżweczki soku z cytryny
  • Olej Kujawski z czosnkiem i pomidorami
  • sól
  • 180 g suchego makaronu spaghetti
Zagotować wodę na makaron, dobrze posolić, wrzucić makaron i gotować, aż będzie al dente.
W między czasie rozgrzać olej na patelni  wrzucić czosnek na jakieś 2 min., następnie dodać krewetki, skropić sokiem z cytryny i smażyć, aż będą ładnie czerwone. Dodać wino, mniej więcej 3 łyżki, jak alkohol wyparuje dodać natkę, bazylię, suszone pomidory, odrobinę soli, zamieszać i smażyć jakieś 2 min. W tym czasie makaron powinien być już gotowy (jeśli nie, zmniejszyć ogień pod krewetkami i poczekać, aż spaghetti będzie gotowe). Makaron wrzucić na patelnię, dobrze wszytko wymieszać i od razu podawać. Na talerzu posypać posiekaną natką. Gotowe!
Spaghetti z krewetkami
Podsumowanie
recipe image
Nazwa dania
Spaghetti z krewetkami
Opublikowany
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas

One thought on “Spaghetti z krewetkami

  1. Ładne to danie. 🙂 Ja sama krewetek nie jadam, ale u Ciebie tak pięknie podane,że z chęcią bym spróbowała. Naprawdę:-)
    Pozdrawiam i dziękuję za udział w akcji 🙂
    Majana

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *