Składniki:
- 400 ml wody
- 650 – 675 g mąki (typ 500)
- 70 ml oliwy
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru
- 25 g drożdży świeżych
Drożdże wymieszać z połową wody, solą, cukrem i dwoma łyżkami mąki. Pozostawić to na 15 min. Po tym czasie dodać resztę składników i wyrobić jednolite i elastyczne ciasto, jeśli będzie się za bardzo kleić dodać trochę mąki. Wyrobione ciasto pozostawić pod przykryciem w ciepłym miejscu na 1 h do wyrośnięcia. Po upływie godziny można dodać składniki wedle uznania (ja dodałem cebulę). Ciasto przełożyć na wysmarowaną oliwą lub wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Ładnie rozpłaszczyć, zrobić wgłębienia palcami, polać ciasto oliwą i posypać gruboziarnistą solą. Następnie skropić całość wodą ze spryskiwacza (wierzch nie będzie się przypalał). Piec 15 – 20 min. w temperaturze 200 stopni. Po upieczeniu ostudzić focaccię na kratce (wtedy będzie bardziej chrupka).