Jedna z moich ulubionych propozycji śniadaniowych. Po prostu uwielbiam. A w wykonaniu Paszczaka – MOC! Swoją drogą nigdy nie przestanie mnie zadziwiać to, że dwie osoby mogą gotować z tego samego przepisu, używać identycznych składników i proporcji a i tak będzie inaczej smakowało. Ja wiem, ze to nic odkrywczego, ale mnie to ciągle zadziwia i to jest w gotowaniu chyba najfajniejsze 🙂 Miłego dnia 🙂 Ja zdycham, bom chora, nie czuję prawie smaku, ale od czego jest Paszczak 🙂
Składniki dla 4 – 6 osób:
- 2 średniej wielkości pory pokrojone w talarki
- 1 duże jabłko pokrojone w kostkę
- 1 – 2 ogórki kiszone pokrojone w kostkę (ilość zależy od intensywności kwasowości ogórków – ja dałam dwa)
- 3 jajka na twardo pokrojone w kostkę
- puszka groszku odsączonego z zalewy
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki kwaśniej śmietany
- 1,5 łyżeczki musztardy Dijon
- sól i pieprz
Pokrojone pory sparzyć wrzątkiem na sitku i przelać zimną wodą, zostawić, żeby całkowicie odciekły. Przełożyć do dużej miski, dodać wszystkie pozostałe składniki, wymieszać dokładnie, doprawić solą i pieprzem. Gotowe!
Podsumowanie
Nazwa dania
Sałatka z porów
Opublikowany
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
Nigdy nie próbowałam takiej sałatki ale połączenie z ogórkami brzmi super zachęcająco 🙂
to ja zamawiam taka kiedys jak przyjade 😛
Muszę zrobić:))
muszę ją koniecznie wypróbować! 😉
Patrząc na dobór składników coś dla mnie…koniecznie muszę zrobić podobną:)
Wygląda bardzo apetycznie. Gratulacje.
oj, taką sałatkę to ja chętnie 🙂