Ciasto czekoladowe z fasoli

Smakiem nie ustępuje prawdziwemu ciastu czekoladowemu, a ma znacznie mniej kalorii:) Przepis wzięty od Dietetycznie Siostro!

Ciasto czekoladowe z fasoli

Składniki na małą keksówkę (moja ma wymiary 23x10cm):

  • 1 puszka czerwonej fasoli(400g)
  • 3 łyżki mleka w proszku(najlepiej odtłuszczonego)
  • 2 łyżki kakao
  • 3 białka jajek
  • 5 łyżek brązowego cukru
  • 10 suszonych moreli pokrojonych w kostkę
  • 10 suszonych śliwek pokrojonych w kostkę
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Fasolkę odsączyć na sitku i zmiksować tak, aby powstało bardzo, bardzo gładkie puree, Białka ubić na sztywno z odrobiną soli, następnie dodać pozostałe składniki i wymieszać dokładnie mikserem, wylać na formę wyłożoną papierem do pieczenia i piec 35 min. w temp. 180 stopni. Po upieczeniu wyjąć na kratkę i poczekać, aż wystygnie. Gotowe!

Podsumowanie
recipe image
Nazwa dania
Ciasto czekoladowe z fasoli
Opublikowany
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas

5 thoughts on “Ciasto czekoladowe z fasoli

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *