Makaron z sosem pomidorowym to szybki i tani obiad, który u mnie zawsze się sprawdza.
Składniki na 2 porcje:
- 220 g suchego makaronu spghetti lub linguine
- puszka pomidorów krojonych bez skórki
- 1-2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 1 średnia cebula pokrojona w drobną kostkę
- 1 ząbek czosnku drobno posiekany
- 1 łyżka oliwy
- 50 ml białego półwytrawnego wina
- sól i cukier
Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić czosnek i cebule, zeszklić. Dodać wino, jak alkohol odparuje, dodać pomidory i koncentrat, wymieszać, zagotować doprawić solą i cukrem. Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu wymieszać z sosem i od razu podawać posypane parmezanem lub grana padano, można udekorować roszponką lub bazylią. Gotowe!
Podsumowanie
Nazwa dania
Makaron z sosem pomidorowym
Opublikowany
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
makaron uwielbiam i jadam go na różne sposoby. Fajny przepis bo mamy teraz sezon na pomidory
jedno z najlepszych połączeń jeśli chodzi o makaron. 🙂
uwielbiam 🙂
Takiego dania po prostu nie da się nie kochać! Właśnie za coś takiego uwielbiamy kuchnię włoską. Coś podobnego przygotowałam do zdjęcia na banerek akcji, jednak bez dodatku białego wina – ciekawy pomysł 😉
Wino dodaję prawie do każdej potrawy, fantastycznie zbiera smaki z patelni po smażeniu mi dodaje głębi. Ostatnio eksperymentuję z czerwonym Fragolino, które nadaje ciekawy zapach i posmak truskawkowy.