Składniki na 4 porcje:
- 500 g schabu w plastrach o grubości mniej więcej 1 cm
- 1 opakowanie Sosu Myśliwskiego Winiary
- 300 ml wody
- 150 g pieczarek pokrojonych w plasterki
- 1 marchewka o wadze ok. 80 – 90 g pokrojona w kostkę
- pół papryki czerwonej pokrojonej w kostkę
- 1 nieduży ogórek kiszony pokrojony w kostkę
- 1 cebula o wadze ok. 90 g pokrojona w kostkę
- 1 łyżka słodkiej śmietanki 18%
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- sól i pieprz
- 100 g suchej kaszy pęczak durum lub takiej, jaką po prostu lubicie
Kaszę przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
W międzyczasie, gdy kasza się gotuje, w garnku o grubym dnie rozgrzać łyżkę oleju, podsmażyć na nim cebulę i marchewkę. Dodać pieczarki i dusić ok. 10 min. Następnie dodać paprykę i ogórka. Sos Myśliwski Winiary rozpuścić w 300 ml zimniej wody, dodać do warzyw, wymieszać i zagotować, następnie dodać śmietankę, zamieszać i zagotować. W międzyczasie na patelni rozgrzać pozostałą łyżkę oleju i obsmażyć na nim plastry schabu po 1 min. z każdej strony. Obsmażone plastry dodać do sosu i gotować ok 2-3 min. Tylko tyle, żeby po prostu schab nie stwardniał i nie trzeba go było gotować godzinami, aż na powrót zmięknie Jeśli trzeba doprawić solą i pieprzem. Podawać z kaszą. Można posypać pokrojoną zieloną cebulką.