Pyszne spring rolls z kurczakiem i warzywami
Składniki na 10 sztuk:
- 10 „arkuszy” papieru ryżowego
- 1 pojedyncza pierś z kurczaka o wadze ok. 200 g
- ok. 150 g mrożonej „chińskiej” mieszanki warzyw, taka, żaby były w niej grzyby mun
- 50 g pora pokrojonego w kostkę
- 1 gałązka selera naciowego pokrojonego w kostkę
- 100 g cukinii pokrojonej w plasterki
- 3 łyżeczki jasnego sosu sojowego
- 2 łyżeczki czarnego sosu chilli
- kilka kropel oleju sezamowego
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- sól i pieprz
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
- 50 ml białego wytrawnego wina
- łyżeczka ziaren sezamu
Sos do maczania:
- 1 łyżka tajskiego sosu chilli łagodnego
- 1 łyżeczka jasnego sosu sojowego
- kilka kropel oleju sezamowego
Wszystkie składniki sosu wymieszać dokładnie i odstawić.
Pierś z kurczaka pokroić w cienkie paseczki, przełożyć do miski, dodać wino i jedną łyżeczkę sosu sojowego, wymieszać i odstawić na pół godziny do lodówki.
W tym czasie przygotować warzywa. Cukinię wymieszać z octem balsamicznym, posolić, popieprzyć i odstawić. Na patelni rozgrzać olej rzepakowy, wrzucić pora i seler i cały czas mieszając smażyć 4 min., następnie dodać mrożone warzywa i całość smażyć ok. 10 – 12 min. Dodać sos sojowy, czarny sos chilli, wymieszać doprawić solą i pieprzem, jeśli trzeba, dodać sezam i olej sezamowy, wymieszać, zdjąć z ognia, odstawić do wystygnięcia.
Cukinię upiec na patelni grillowe, zdjąć, wystudzić.
Kurczaka usmażyć na suchej patelni, zdjąć, wystudzić.
Każdy arkusz papieru ryżowego zmoczyć pojedynczo w misce ciepłej wody. Jak papier zmięknie na tyle, aby dał się bez łamania zawijać, przełożyć go na drewnianą deskę i nakładać składniki: łyżeczkę warzyw, dwa plasterki cukinii i 3-4 paseczki kurczaka. Jak zawinąć spring rollsy? Tłumaczenie tego w piśmie byłoby zbyt niezrozumiałe, dlatego podrzucam Wam tutaj filmik, ja tak zwijałam i wyszło:)
Podawać od razu z sosem. Gotowe!
Podsumowanie
Nazwa dania
Spring rolls z kurczakiem i warzywami
Opublikowany
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
Ocena
9 Review(s) Based on