Biała zupa warzywna
Taką zupę można z powodzeniem zabrać do pracy, idealna do kanapek lub podać z grzankami lub groszkiem ptysiowym przed głównym daniem podczas obiadu lub kolacji z przyjaciółmi. Za sprawą imbiru rozgrzewająca, dzięki odrobinie gruszki intrygująca, dzięki kropelce soku z pomarańczy niepowtarzalna.
Składniki na 6 porcji:
- 1 l wywaru drobiowego
- 300 ml mleczka kokosowego
- 100 g korzenia selera, pokrojonego w kostkę
- 120 g ziemniaków, pokrojonych w kostkę
- 100 g pora, pokrojonego w talarki
- 1 gruszka pokrojona w kostkę
- 1 łyżeczka soku z pomarańczy
- mielony imbir – mniej więcej pół łyżeczki
- świeżo starta gałka muszkatołowa – mniej więcej pół łyżeczki
- sól i biały pieprz
- łyżeczka masła
Do wywaru drobiowego wrzucić selera, ziemniaki i pora. Wszystko razem gotować, aż warzywa będą miękkie. Dodać mleczko kokosowe i gruszkę, zagotować. Dodać imbir, sok z pomarańczy i gałkę muszkatołową. Zmiksować na gładko. Doprawić solą i białym pieprzem. Gotowe!
Podsumowanie
Nazwa dania
Biała zupa warzywna z mleczkiem kokosowym
Opublikowany
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
kokos! pomarańcza mniam !! daj kubeczek!! 🙂 bo i zupa i kubeczek fajne 😛
ciekaw pomysł na zupę 🙂
dziękuję za udział w akcji 🙂