Dla mnie zupa pomidorowa musi mieć albo świeże pomidory albo takie z puszki. Rosół plus przecier zupełnie do mnie nie przemawia. No i dla mnie musi być gęsta.
Składniki na 6 porcji:
- 2 puszki krojonych pomidorów bez skórki
- 1 l bulionu drobiowego
- 1 nieduża cebula o wadze ok. 40 g, pokrojona w kostkę
- 1 ząbek czosnku drobno posiekany
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 100 ml białego półwytrawnego wina
- sól, pieprz i cukier
- pół łyżeczki suszonego oregano
- dodatki: makaron lub ryż lub kasza
- olej rzepakowy
- śmietana
Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju rzepakowego, zeszklić na nim cebulę i czosnek, wlać wino, odparować alkohol, dodać pomidory, zagotować. Dodać przecier pomidorowy, wymieszać, doprawić solą, pieprzem i cukrem i suszonym oregano. Całość zmiksować, dodać ugotowany makaron, ryż lub kasze. Podawać z kleksem śmietany. Gotowe!
Podsumowanie
Nazwa dania
Zupa pomidorowa
Opublikowany
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas