Kurczak z kapustą pak choi
Składniki na 4 porcje:
- 400 g piersi z kurczaka pokrojonej w paski
- 60 g cebuli pokrojonej w piórka
- 2 drobno posiekane ząbki czosnku
- garść grzybów mun
- 120 g czerwonej papryki pokrojonej w paski
- 1 łyżeczka posiekanego świeżego imbiru
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka sosu rybnego
- 1 łyżeczka pasty cytrynowej
- pół łyżeczki cukru
- sól
- olej kokosowy lub rzepakowy
- ewentualnie garść uprażonych orzeszków ziemnych do posypania
Grzyby mun moczyć przez 15 min. w zimnej wodzie. Następnie wyjąć je z wody i pokroić w paski.
Mąkę kukurydzianą wymieszać z sosem sojowym, sosem rybnym, cukrem i 2 łyżeczkami zimnej wody. Odstawić.
Na patelni rozgrzać łyżkę oleju wrzucić kurczaka i smażyć często mieszając przez 2 min. na dużym ogniu. Zdjąć z patelni, odstawić. Znów rozgrzać łyżkę oleju, wrzucić czosnek, imbir i pastę z trawy cytrynowej, przesmażyć minutę, dodać cebulę, zeszklić, następnie dodać grzyby mun i smażyć wszystko przez 4 min., cały czas mieszając, na dużym ogniu. Dodać kapustę i paprykę i cały czas mieszając, smażyć ok. 4 min. Na koniec dodać mąkę kukurydzianą, wymieszaną z sosem sojowym, sosem rybnym, cukrem i wodą, zagotować. Podawać od razu z makaronem ryżowym, makaronem chow mein lub ryżem. Gotowe! Całość można posypać uprażonymi na suchej patelni orzeszkami ziemnymi.
Podsumowanie
Nazwa dania
Kurczak z kapustą pak choi
Opublikowany
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
Bardzo, bardzo lubię takie klimaty w kierunku azjatyckim 😉
pysznie się prezentuje:)