Kurczak z kapustą pak choi

Kurczak z kapustą pak choi


Składniki na 4 porcje:

  • 400 g piersi z kurczaka pokrojonej w paski
  • 60 g cebuli pokrojonej w piórka
  • 2 drobno posiekane ząbki czosnku
  • garść grzybów mun
  • 120 g czerwonej papryki pokrojonej w paski
  • 1 łyżeczka posiekanego świeżego imbiru
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka sosu rybnego
  • 1 łyżeczka pasty cytrynowej
  • pół łyżeczki cukru
  • sól
  • olej kokosowy lub rzepakowy
  • ewentualnie garść uprażonych orzeszków ziemnych do posypania
Kurczak z kapustą pak choi
Grzyby mun moczyć przez 15 min. w zimnej wodzie. Następnie wyjąć je z wody i pokroić w paski.
 
Mąkę kukurydzianą wymieszać z sosem sojowym, sosem rybnym, cukrem i 2 łyżeczkami zimnej wody. Odstawić.
 
Na patelni rozgrzać łyżkę oleju wrzucić kurczaka i smażyć często mieszając przez 2 min. na dużym ogniu. Zdjąć z patelni, odstawić. Znów rozgrzać łyżkę oleju, wrzucić czosnek, imbir i pastę z trawy cytrynowej, przesmażyć minutę, dodać cebulę, zeszklić, następnie dodać grzyby mun i smażyć wszystko przez 4 min., cały czas mieszając, na dużym ogniu. Dodać kapustę i paprykę i cały czas mieszając, smażyć ok. 4 min. Na koniec dodać mąkę kukurydzianą, wymieszaną z sosem sojowym, sosem rybnym, cukrem i wodą, zagotować. Podawać od razu z makaronem ryżowym, makaronem chow mein lub ryżem. Gotowe! Całość można posypać uprażonymi na suchej patelni orzeszkami ziemnymi.

 

Kurczak z kapustą pak choi

 

Podsumowanie
recipe image
Nazwa dania
Kurczak z kapustą pak choi
Opublikowany
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas

2 thoughts on “Kurczak z kapustą pak choi

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *