Tarta cytrynowa z tequilą
Składniki:
Ciasto:
- 200 g herbatników
- 150 g miękkiego masła
- pół łyżeczki soli
Nadzienie:
- 2 białka
- 1 łyżka cukru
- 4 żółtka
- 350 ml skondensowanego mleka
- 125 ml (pół szklanki) soku z cytryny i limonki (mniej więc po połowie)
- ok. 60-65 ml tequili
- 3 śliwki
- 1 łyżeczka masła
- 1 łyżeczka cukru
- 50 ml tequili
Herbatniki zmielić i wyrobić je z masłem na kruche ciasto. Ciastem wyłożyć formę do tarty i włożyć na 8 min. do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
Ze śliwek wyjąć pestki, pokroić je na ćwiartki, wrzucić do garnka dodać masło i podsmażyć ok. 4 min, następnie dodać cukier i tequilę wymieszać, podpalić, kilka razy potrząsnąć, jak ogień zgaśnie, chwilę jeszcze odparować, tak aby całość lekko zgęstniała. Zdjąć z ognia i ostudzić.
Żółtka, sok z cytryny i limonki, mleko skondensowane oraz tequilę i wymieszać dokładnie w małej misce, połączyć z ubitymi z cukrem białkami, wymieszać.
Nadzienie wyłożyć na podpieczony spód, równomiernie rozsmarować, ułożyć śliwki. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i piec 25 min.
Podsumowanie
Nazwa dania
Tarta cytrynowa z tequilą
Opublikowany
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
Ocena
1 Review(s) Based on