Biszkopt na tort
Sprawdzony kilkukrotnie przepis na Biszkopt na tort od Ilony z bloga Uwielbiam gotować
Składniki na tortownicę o średnicy 24 cm:
- 4 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 2/4 szklanki zwykłej mąki
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- szczypta soli
Białka oddzielić od żółtek i ubijać ze szczyptą soli, pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier i ubić na sztywno.
Do ubitych białek dodawać po jednym żółtko i cały czas miksować, aż powstanie jednolita masa.
Mąkę zwykłą przesiać przez sito i wymieszać z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczeniem. Następnie te mieszankę dodawać partiami do masy jajecznej, cały czas mieszając robotem na wolnych robotach, na końcu dodać olej i dokładnie wszystko razem wymieszać.
Masę przelać do tortownicy, wyrównać łyżką i piec 50-55 min. w temp. 175 stopni do suchego patyczka.
Po upieczeniu wyjąc tortownice z piekarnika i po 5 min. zdjąć obręcz i wyłożyć biszkopt na papier do pieczenia, zostawić do całkowitego wystudzenia i przekroić na 3-4 blaty.
One thought on “Biszkopt na tort”