Tort tiramisu

Tort tiramisu

Tort tiramisu to szybki i efektowny sposób na uczczenie urodzin lub innej ważnej okazji. Przepis na biszkopt zaczerpnięty z Kwestii Smaku, ale polecamy również nasz przepis na biszkopt, a także przepis na biszkopt bezglutenowy. Krem to nasz sprawdzony przepis na tiramisu.

tort tiramisu

Składniki na tortownicę o średnicy 24 cm:

Na biszkopt:

  • 6 jajek o temperaturze pokojowej
  • 200 g cukru
  • 140 g mąki pszennej tortowej
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej

Na krem:

  • 6 jajek o temperaturze pokojowej
  • 500 g mascarpone
  • 120 g cukru + 2 łyżki do posłodzenia kawy
  • 1 l mocnej kawy
  • kakao

Dekoracja:

  • 2 opakowania podłużnych biszkoptów
  • powidła śliwkowe

Przygotowanie biszkoptu

Żółtka oddziel od białek. Białka ubij z odrobiną soli na pianę, stopniowo, nie przerywając ubijania dodawaj cukier (po łyżce co kilkanaście sekund), aż białka staną się sztywne i błyszczące. Następnie dodawaj po jednym żółtku, cały czas ubijając. Dodaj przesiane mąki i wymieszaj na niskich obrotach, tak, aby nie było grudek z mąki. Z papieru do pieczenia wytnij koło pasujące do tortownicy i wyłóż nim dno. Przygotowaną masę biszkoptową wlej do tortownicy i piecz 35 – 40 min. do suchego patyczka w temperaturze 170 stopni. Po upieczeniu wyjmij tortownicę i gdy wystygnie, delikatnie zdejmij obręcz i ostudź biszkopt na kratce, pamiętaj o ściągnięciu papieru. Biszkopt przetnij na trzy w miarę równe blaty.

Przygotowanie kremu

Żółtka oddziel od białek, następnie żółtka utrzyj z cukrem na jasną i kremową masę, dodaj mascarpone i wszystko razem wymieszaj. Białka ubij na sztywno, dodaj do masy z mascarpone i delikatnie wymieszaj.

„Złożenie tortu”

Tortownicę umyj i wysusz. Na dnie ułóż jeden blat biszkoptowy – nasącz go przygotowaną wcześniej kawą – ok. 10 łyżek na blat, wyłóż i rozsmaruj równomiernie 1/3 kremu, obsyp kakao (najlepiej przesiewanym przez sitko) i przykryj następnym blatem, nasącz go kawą, posmaruj kremem i obsyp kakao. Tak samo postąp z ostatnim blatem. Tak przygotowany tort włóż na minimum 1 h do lodówki. W międzyczasie przygotuj sobie ciastka biszkopty do dekoracji tortu: przytnij odpowiednią liczbę ciastek (tyle, aby wystarczyło na dekorację całego tortu dookoła). Po upływie godziny wyjmij tort z lodówki, delikatnie nożem oddziel go od obręczy i bardzo delikatnie ją zdejmij. Udekoruj tort dookoła przygotowanymi biszkopcikami, wykorzystując powidła śliwkowe jako „klej”. Gotowe. Tort przechowuj w lodówce 🙂

tort tiramisu

 

Print Friendly, PDF & Email
Podsumowanie
recipe image
Nazwa dania
Tort tiramisu
Opublikowany
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
Ocena
3.51star1star1star1stargray Based on 3 Review(s)

6 thoughts on “Tort tiramisu

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *