Chleb żytni na zakwasie.
Mimo tego, iż dziś w piekarniach i marketach jest ogromny wybór chleba, ciężko jest znaleźć prawdziwy, dobry chleb na zakwasie. Dlatego najlepiej upiec chleb samemu, nie jest to wcale takie trudne, jak mogłoby się wydawać. A po kilku razach dojdziecie do wprawy, a później nie pozostaje nic innego jak cieszyć się własnym, prawdziwym , smacznym chlebem.
Składniki i przygotowanie:
Zakwas żytni – przepis znajdziesz tutaj
Zaczyn:
- 90 g zakwasu (2 łyżki)
- 60 g mąki żytniej typ 720 (3 łyżki)
- 140 g wody
Wszystko razem wymieszaj i odstaw na 12 h w ciepłe miejsce – o temperaturze pokojowej.
Po upływie 12 h przygotuj takie składniki:
- 7 g drożdży instant
- 30 ml wody o temperaturze pokojowej
- 1 łyżeczka cukru
- 12 g soli
Wymieszaj wszystko robotem i zostaw w misce robota na 20 min. Następnie dodaj do tej mieszanki zaczyn oraz:
- 400 g maki żytniej typ 720
Wszystko razem wyrób dokładnie robotem i zostaw na 20 min. Po tym czasie uformuj z ciasta kulę i przełóż do małej foremki keksowej (moja ma wymiary 27×14 cm), uformuj prostokątny bochenek, przykryj ściereczką i zostaw do wyrośnięcia, aż ciasto podwoi swoją objętość. Następnie zwilż delikatnie wierzch ciasta.
Piekarnik nagrzej do temperatury 220 stopni, na dnie piekarnika ustaw małą miseczkę z wodą i włóż chleb na 15 min., następnie zmniejsz temperaturę do 200 stopni i piecz chleb 40 min.
Po upieczeniu, wyjmij chleb, gdy lekko przestygnie, wyjmij go z foremki na kratkę, zwilż wierzch, przykryj ściereczką i zostaw do całkowitego wystygnięcia.