Ciasteczka na choinkę
Przepis pochodzi z grudniowego numeru „Moje Smaki Życia”.
Składniki na około 40 ciasteczek:
- 250 g zwykłej mąki pszennej typ 450 plus trochę do podsypywania podczas wałkowania ciasta
- pół łyżeczki proszku do pieczenia Appetita
- pół łyżeczki cynamonu Appetita
- 150 g cukru
- 125 g miękkiego masła
- 1 żółtko
- 1 łyżka śmietany kwaśnej 18 %
- 100 g landrynek
- lukier-przepis tutaj
- barwik spożywczy* – ewentualnie
*Ciężko w tym przypadku podać dokładną ilość, bo wszystko zależy od koloru, jaki chcesz uzyskać. Ja dałam na połowę lukru ok. pół łyżeczki.
Do robota wrzucić mąkę, proszek do pieczenia oraz cukier i wymieszać, następnie dodać pokrojone w kostkę masło, żółtko i śmietanę. Wyrobić na średnich obrotach ciasto, uformować je w kulę, zawinąć w folię aluminiową i włożyć na 30 min. do lodówki. W międzyczasie landrynki rozbić na drobne kawałeczki – młotkiem do mięsa lub dziadkiem do orzechów. Można też landrynki zmielić np. w młynku do kawy na proszek.
Po 30 min. ciasto podzielić na 4 porcje, każda z nich rozwałkować na grubość 5 mm. foremkami wyciąć ciasteczka, a w nich dziurki na okienka z landrynek. Ja wycinałam umytą zakrętką od fluidu i zakrętką od wody mineralnej. A słomką do picia zrobiłam dziurki na sznureczek.
Ciasteczka piec partiami na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (pomiędzy ciasteczkami musi być ok. 1 cm odstępu, żeby się nie posklejały w trakcie pieczenia) przez 10 min., następnie wysunąć blachę wsypać pokruszone landrynki i piec jeszcze 4 min. Zostawić do wystudzenia, udekorować lukrem i czym tam lubicie. Gotowe!
Podsumowanie
Nazwa dania
Ciasteczka na choinkę
Opublikowany
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
Ocena
2 Review(s) Based on