Mini serniki z konfiturą

Mini serniki z konfiturą

Poszukiwanie nowych, mniej kalorycznych i zdrowszych potraw wcale nie jest takie proste. Owszem łatwo jest po prostu nie dodać cukru lub tłuszczu i już będzie bardziej dietetycznie, tylko, że niesmacznie. Jedne eksperymenty się udają,  inne nie. Poniższe serniczki należą do tej pierwszej grupy, a jeden o wadze mniej więcej 50 g zawiera (bez dodatku konfitury, w zależności, jakiej konfitury użyjecie, wartość jednego serniczka będzie się zmieniać):

  • 71 kcal
  • 6,5 g węglowodanów
  • 1,5 g tłuszczu
  • 7,5 g białka

Mini serniki z konfiturą

Składniki na około 12 sztuk:

  • 500 g chudego twarogu
  • 6 jajek
  • 2 łyżki  miodu
  • 60 g mąki kukurydzianej
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej Appetita
  • 1 cytryna o wadze ok. 90 g
  • 2 łyżki wody różanej (można ten składnik pominąć)
  • szczypta soli
  • ulubione konfitury lub dżem ja użyłam konfitur borówkowych)

Twaróg zmiel raz w maszynce do mięsa na najdrobniejszym sitku. Cytrynę sparz i zetrzyj z niej skórkę na najdrobniejszych oczkach tarki.

mini serniki z konfiturą

Białka oddziel od żółtek i ubij je robotem na sztywno ze szczyptą soli. Następnie dodaj do ubitej piany białkowej żółtka, wymieszaj na niskich obrotach robota na gładką masę. Dodaj mąkę kukurydzianą, sodę, miód, skórkę cytrynową, wodę różaną i wszytko dokładnie na niskich obrotach wymieszaj, aby masa była jednolita. Foremki do muffinek lekko natłuść olejem rzepakowym (nie używaj papierowych papilotek, bo trudno później będzie oderwać od nich serniczki).

Mini serniki z konfiturą

Nakładaj po 2 łyżki masy serowej, jedną łyżeczkę konfitur i przykryj znów łyżką masy serowej. Piecz do suchego patyczka w temperaturze 180 stopni (ok. 15-20 min). Wystudź na kratce. Gotowe!

Mini serniki z konfiturą

Podsumowanie
recipe image
Nazwa dania
Mini serniki z konfiturą
Opublikowany
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas

3 thoughts on “Mini serniki z konfiturą

    1. No cóż…, kwestia smaku. Nam i paru innym osobom smakowały i czuliśmy tu sernik, wiadomo, że inny niż tradycyjny, bo nie ma tyle tłuszczu i zmienia to jednak smak.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *