Zapiekanki z pieczarkami
Zapiekanki z pieczarkami to dla wielu smak dzieciństwa. Udało nam się go odtworzyć. Smutno jest, gdy na mieście człowiek płaci 5-8 zł za zapiekankę mrożoną, podgrzaną w mikrofalówce z kiepskiej jakości ketchupem, a przecież, to wcale nie jest takie trudne, aby zapiekankę zrobić od podstaw. takie kiepskiej jakości zapiekanki, to kolejny przykład, że najłatwiej zepsuć, to co najprostsze.
Co jakiś czas przygotowujemy zapiekanki na zmówienie dla kolegów z pracy Paszczak. Zawsze są zadowoleni 🙂 Najlepsze na zapiekanki są takie sztangle jak na zdjęciu, dzięki płaskiemu spodowi, nie będą się przewracać.
Składniki na 4 duże zapiekanki:
- 500 g pieczarek
- 1 duża cebula (100g)
- 200 g mozzarelli
- sos pomidorowy
- sól
- pieprz świeżo mielony Appetita
- papryka ostra Appetita
- pieczywo
- masło klarowane
Pieczarki umyj i zmiel w maszynce do mięsa na najgrubszym sitku.
Cebulę obierz, pokrój w kostkę i zrumień na patelni na łyżce klarowanego masła, dodaj pieczarki i smaż na średnim ogniu, aż woda całkowicie odparuje, dopraw solą, pieprzem i odrobiną ostrej papryki.
Mozzarellę zetrzyj na tarce na dużych oczkach.
Piekarnik nagrzej do temperatury 250 stopni.
Pieczywo rozkrój wzdłuż na pół, posmaruj sosem i pieczarkami, posyp mozzarellą i zapiekaj 3-4 min. Na kamieniu do pizzy wystarczy 2 min. zapiekanki są wtedy bardziej chrupkie. Gotowe zapiekanki posyp szczypiorkiem i polej ketchupem. Gotowe!