Zakwas na chleb żytni
Zakwas na chleb żytni. Przygotowanie domowego zakwasu zajmuje trochę czasu, ale warto upiec na nim domowy chleb, którego nie znajdziecie w sklepie. My swój pierwszy chleb na zakwasie upiekliśmy rok temu i od tamtej pory bardzo rzadko kupujemy chleb w sklepie 🙂
Dzień 1.
Wieczór.
Do litrowego słoika wsyp 100 g mąki żytniej razowej i 100 ml letniej wody. Wymieszaj dokładnie składniki uzyskując konsystencję bardzo gęstej śmietany. Słoik przykryj lnianą ściereczką (ja wyciąłem dziurę w zakrętce od słoika i przykleiłem na niej gazę, tak zmodyfikowaną zakrętką zakręcam słoik)i postaw w ciepłym miejscu na 12 godzin.
Dzień 2.
Rano.
Drewnianą łyżka lub patyczkiem wymieszaj dokładnie zakwas. Przykryj go ściereczką i zostaw ponownie w ciepłym miejscu na 12 godzin.
Wieczór.
Dokarmiamy zakwas. Do naczynia dodaj 50 g mąki żytniej pełnoziarnistej typ 2000 i 50 ml letniej wody i wymieszaj. Zostaw w ciepłym miejscu na 24 godziny.
Dzień 3.
Wieczór.
Jeśli jest już za dużo zakwasu w słoiku to możesz trochę wyrzucić.
Do słoika z zakwasem dodaj 50 g mąki żytniej pełnoziarnistej typ 2000 i 50 ml letniej wody, wymieszaj, przykryj ściereczką i zostaw w ciepłym miejscu na 12 godzin.
Dzień 4.
Rano.
Zakwas wymieszaj, przykryj ściereczką i zostaw w cieple na 12 godzin.
Wieczór.
Zakwas dokarmiamy, dodaj 50 g mąki żytniej pełnoziarnistej typ 2000 i 50 ml letniej wody, wymieszaj dokładnie. Naczynie przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na 12 h.
Dzień 5.
Rano.
Zakwas gotowy, powinny znajdować się się w nim liczne pęcherzyki powietrza,
Możemy piec nasz chleb żytni na zakwasie 🙂
One thought on “Zakwas na chleb żytni”