Zapiekanka z mięsa drobiowego i warzyw
Zapiekanka z mięsa drobiowego i warzyw, to moja kolejna propozycja w odchudzaniu. Wciąż poszukuję lżejszej alternatywy dla mojej ukochanej lasagne bolognese. I tak oto powstała taka zapiekanka, która jest lżejsza, ale też mniej pożywana niż lasagne, ze względu na małą zawartość węglowodanów, zamiast płatów lasagne użyłam bakłażana. Nie ma tu niestety cudownie współgrającego z bolognese i beszamelu, ale duża ilość warzyw i trochę sera naprawdę całkiem dobrze się sprawdza. Mnie jako totalnej „lazaniożerczyni” taka wersja bardzo odpowiada. A 100 g tejże zapiekanki zawiera:
- 113 kcal
- 12 g białka
- 5,3 g węglowodanów
- 2,8 g tłuszczu
Składniki:
- 1,2 – 1,5 kg bakłażanów
- 1 kg piersi z kurczaka
- 2 puszki pomidorów krojonych
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 150 g sera mozzarella
- 200 g marchewki
- 100 g korzenia pietruszki
- 100 g korzenia selera
- 100 g pora
- 150 g cebuli
- 3 ząbki czosnku
- 150 ml białego półwytrawnego wina
- sól, pieprz i cukier
- oregano i bazylia
- oliwa z oliwek (nie musi być ekstra vergine, może być z wytłoczyn)
Bakłażana pokrój wzdłuż na cienkie półcentymetrowe plastry, posyp solą z obu stron i odstaw na mniej więcej 20 min.
Piersi z kurczaka oczyść, pokrój na mniejsze kawałki zmiel w maszynce na średnim sitku.
Marchewkę, selera i pietruszkę obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Por, ząbki czosnku i cebulę obierz i posiekaj w kostkę. Na dużej i głębokiej patelni (jeśli takiej nie masz, weź po prostu garnek) rozgrzej jedną łyżkę oliwy, wrzuć cebulę i czosnek, podsmaż przez ok. 1 min. dodaj wszystkie pozostałe warzywa i smaż, często mieszając na niewielkim ogniu przez około 10 min, następnie dodaj mięso, wymieszaj i często mieszając smaż na dużym ogniu prze 15 min. Następnie dodaj wino, zamieszaj. Kiedy alkohol odparuje 1 puszkę pomidorów i koncentrat oraz sól, pieprz i cukier do smaku, wymieszaj, przykry i duś na najmniejszym ogniu przez 30 min. Po tym czasie dopraw bazylią, oregano, solą, pieprzem i cukrem i wymieszaj.
W międzyczasie nasolone wcześniej bakłażany osusz papierowym ręcznikiem posmaruj odrobiną oliwy i usmaż na patelni. Zdejmij i ostudź.
Mozzarellę zetrzyj na tarce na dużych oczkach.
Brytfankę nasmaruj delikatni oliwą, na spodzie rozsmaruj chochelkę sosu, na nim ułóż bakłażany, tak jakbyś układał/ła płaty lasagne, następnie polej sosem, tyle ile lubisz, posyp mozzarellą i w ten sposób układaj składniki warstwami, aż do wyczerpania, przy czym ostatnią warstwę mają stanowić bakłażany. Zostaw tez trochę mozzarelli do końcowego posypania zapiekanki. Zmiksuj puszkę pomidorów i rozsmaruj je na ostatniej warstwę bakłażanów. Zapiekaj 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, po tym czasie wyjmij zapiekankę, posyp pozostałą mozzarella i znów wstaw do piekarnika, zapiekaj, aż mozzarella się roztopi. Gotowe!
Możesz też przygotować podobną zapiekankę bez mięsa, przepis tutaj.