Chicken burger
Chicken burger przygotowany w domu, to pewność, że nie ma w nim nic, czego byśmy nie chcieli i naszym skromnym zdaniem duuuużo lepszy niż ze znanej sieciówki czerwono-żółtej 😉
Składniki na 6 chicken burger’ów:
- 1,2 kg udek drobiowych
- 200 g cebuli
- 1 jajko
- 1 łyżka chrzanu*
- 1 łyżeczka papryki ostrej Appetita*
- sól
- świeżo mielony pieprz Appetita
Udka umyj, zdejmij skórę, obierz z mięsa. Cebulę obierz, posiekaj drobno. Mięso zmiel w maszynce do mięsa na największych oczkach, dodaj jajko, cebulę, sól, pieprz i chrzan. Dokładnie wszystko wymieszaj, na patelni usmaż odrobinę mięsa, żeby sprawdzić stopień doprawienia.
Zabieramy się za formowanie burgerów. My przyjęliśmy, że na jednego burgera wypada 150 g wyrobionego z jajkiem i cebulą mięsa, dla dziecka wystarczy 80-90 g. Niezależnie od tego, jaką gramaturę przyjmiesz, uformuj mięso w burgera, połóż na rozgrzanym tłuszczu na patelni i zrób na środku burgera dołek, dzięki temu burgery pozostaną płaskie. Smaż z obu stron do zrumienienia mięsa, tylko na małym ogniu, żeby mieć pewność, że burgery nie będą w środku surowe. Burgera już masz, teraz jeszcze tylko bułka, najlepiej domowa, sos i ulubione dodatki i gotowe 🙂
P.S. Nasz najprostszy na świecie sos: majonez, ketchup i musztarda, w proporcjach odpowiednio 3:2:1 🙂
*Zapewniamy, ze nie czuć ostrości chrzanu w burgerach, natomiast, jeśli nie lubisz ostrego jedzenia z papryki ostrej możesz zrezygnować.
robimy dziś kolejny raz :)))pychota;)
super. Smacznego 🙂