Makaron z brokułami
Makaron z brokułami, to nasza kolejna propozycja na szybki, tani i zdrowy obiad.
Składniki na 4-6 porcji:
- 900 g mrożonych brokułów
- 100 g szynki, takiej, jaką lubicie, ja dałem łososiową
- śmietanka słodka 18%
- 200 g cebuli
- 100 ml białego półwytrawnego wina
- 1 łyżka klarowanego masła
- 3 ząbki czosnku
- sól
- pieprz świeżo mielony Appetita
- czosnek granulowany Appetita
- soda oczyszczona Appetita
- parmezan lub grana padano
Cebulę i czosnek obierz i drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej masło klarowane i usmaż na złoto cebulę z czosnkiem, dodaj pokrojoną w kostkę szynkę. Smaż około 4 min., dodaj wino i poczekaj, aż alkohol odparuje. W międzyczasie zagotuj 3 l wody. Połowę brokułów wrzuć na gotującą się, osoloną wodę, dodaj 1 łyżeczkę sody oczyszczonej (dzięki temu brokuły zachowają ładny, zielony kolor) i blanszuj 3-4 min. Wyjmij łyżką cedzakową, przełóż do miski z zimną wodą i po chwili odcedź na durszlaku. Tak samo postąp z resztą brokułów, wody z blanszowania nie wylewaj.
Więcej jak połowę zblanszowanych brokułów zmiksuj z ok.1,5 szklanki wody z blanszowania na gładki sos. Dodaj do cebuli i szynki, wymieszaj, dopraw solą i pieprzem oraz czosnkiem granulowanym, dodaj 4 łyżki śmietanki i zagotuj.
Ulubiony makaron ugotuj wg instrukcji na opakowaniu. Pamiętając, że na każde 100 g makaronu powinno być 1 l wody. Ugotowany makaron odcedź, (nie przelewaj zimną wodą!!!) wymieszaj z sosem brokułowym, nałóż porcję na talerz, udekoruj pozostałymi różyczkami brokułów, posyp parmezanem. Gotowe!!!!