Gołąbki z kaszą i mięsem
Gołąbki z kaszą i mięsem. Klasyka. Wcale nie tak trudno zrobić, jakby się wydawało, jedynie trochę czasu trzeba. Ale smak…. Nieporównywalny z żadnymi kupnymi i restauracyjnymi gołąbkami! Z podanych składników wyszło duużo gołąbków, nie wiem ile dokładnie, ale chyba ze 20 lub więcej 🙂
Składniki:
- 1 kg łopatki wieprzowej
- 2 szklanki kaszy jęczmiennej łamanej
- 1 słoik gotowego farszu pieczarkowego*
- sól
- świeżo mielony pieprz Appetita
- 2 kg kapusty białej
* Jest to jeden z niewielu dobrych produktów gotowych, znanej firmy, która najbardziej słynie z oliwek i suszonych pomidorów w oleju. Znajdziecie w marketach na półkach z oliwkami, korniszonami itp. Farsz ma to do siebie, że jest bardzo smaczny, ma już w sobie cebulę, co skróca nam czas przygotowania głąbków. Ja polecam:)
Na sos:
- 2 – 3 puszki krojonych pomidorów bez skórki
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 100 g cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- mąka zwykła
- sól
- cukier
- świeżo mielony pieprz Appetita
Pierwszą rzeczą, którą musisz zrobić jest przygotowanie liści kapusty. Z główki/główek zdejmij wierzchnie liście, nie wyrzucaj ich, będą jeszcze potrzebne. Przygotuj sobie garnek większy od główki kapusty. Włóż do niego kapustę, zalej wodą, tak, aby jej poziom sięgał kilka milimetrów ponad główkę.Wyjmij kapustę. Garnek przykryj i zagotuj wodę. Do gotującej się wody ostrożnie włóż główkę kapusty. Po 6 – 7 minutach gotowania możesz ostrożnie widelcem (żeby się nie poparzyć) spróbować zdjąć pierwsze liście. Zdejmuj warstwy liści takie, które ładnie schodzą i się nie rozrywają. Te liście, które nie będą łatwo odchodzić znów gotuj przez kilka minut. Procedurę powtarzaj, aż cała główka kapusty zostanie rozebrana. Liście ostudź.
Teraz przygotuj farsz. Dwie szklanki kaszy zalej czterema szklankami ziemnej wody, dodaj pół łyżeczki soli i zagotuj bez pokrywki. Następnie garnek z kaszą przykryj i gotuj na najmniejszym palniku, na najmniejszym ogniu, aż kasza wchłonie całą wodę. Mięso umyj, oczyść z błon i nadmiaru tłuszczu, pokrój w kostkę i zmiel w maszynce na największych oczkach. Kaszę przestudź i wymieszaj z mięsem i farszem pieczarkowym, dopraw solą i pieprzem, żeby spróbować, czy trzeba jeszcze doprawić, usmaż odrobinę farszu na patelni.
Z ostudzonych liści kapusty delikatnie, ostrym nożem zetnij grubą „żyłę” biegnąca przez środek liścia. Dzięki temu gołąbki będą łatwiej się zawijać. Wierzchnimi liśćmi kapusty, które ściągnąłeś/łaś na początku, wyłóż garnek, jeśli Ci braknie, użyj po prostu liści sparzonych, takich, które są za małe lub uszkodziły się w trakcie ścinania „żyły” lub zdejmowania ich z główki.
Kapusta przygotowana, farsz również. Pora wziąć się za zawijanie gołąbków. Liść ułóż na desce, wypełnij farszem jego dolną część, czyli tę, gdzie zaczyna się „żyła”, tam, gdzie jest najszersza i zawijaj tak jak krokiety lub spring rollsy. Następnie układaj gołąbki w garnku ciasno, jeden obok drugiego, zalej wodą do połowy i gotuj pod przykryciem na małym ogniu, aż kapusta zmięknie. coś ok. 1,5 – 2 h. Pamiętaj, aby od czasu do czasu sprawdzić, czy nie trzeba dolać wody, aby gołąbki się nie przypaliły.
Gdy gołąbki będą gotowe, odlej z nich wodę do miski i odstaw, przyda się do sosu. Cebulę i czosnek obierz i posiekaj w kostkę. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju rzepakowego i zeszklij cebulę z czosnkiem, dodaj pomidory, wymieszaj, zagotuj, dopraw solą, cukrem i pieprzem. Całość przełóż do garnka, dodaj wodę z gołąbków i przecier pomidorowy, zagotuj, spróbuj, czy trzeba jeszcze dosolić, dopieprzyć i docukrzyć 🙂 W kubku wymieszaj 2 łyżki śmietany z 1 łyżką mąki i odrobiną wody, ma być gładka konsystencja bez grudek. Dolej gorącego sosu zamieszaj. Pod sosem zmniejsz ogień na najmniejszy i wlej mieszankę z kubka, energicznie wymieszaj, zagotuj. Całość zmiksuj na gładki sos. Jeśli trzeba dodaj mąkę, postępując tak, jak w przypadku dodawania mąki ze śmietaną. Teraz pozostało tylko ułożyć gołąbki na talerzu, polać sosem i wcinać 🙂 gotowe!
z kaszą jeszcze nie próbowałam,apetycznie wyglądają 😉
Zachęcamy do kaszy, naszym zdaniem gołąbki z nią są dużo lepsze 🙂
gołąbki to smak dzieciństwa, a do gołąbków polecam sos chilli bądź kebab od develeya, ostatnio sprawdziłam to rewelacyjne połączenie 🙂 buziaki!
No ciekawe, na pewno wypróbujemy następnym razem 🙂
Szukam jakiegoś ciekawego przepisu na gołąbki już od jakiegoś czasu i ten jest super, dobrze opisany 😉 ja troszkę go zmodyfikuję bo wykluczam z diety gluten – wszystkim którzy też są bezglutenowcami polecam sos pomidorowy od Develey, myślę, że idealnie by pasował właśnie do gołąbków no i nie trzeba bawić się w miksowanie pomidorów 😉