Kotleciki z fasoli z migdałami
Przepis na pyszne wegetariańskie kotleciki z fasoli z migdałami
Składniki na 8-10 porcji:
- 3 puszki fasoli czerwonej
- 230 g cebuli
- 3 ząbki czosnku
- 110 g tartych migdałów*
- 3 jajka surowe
- 1 łyżeczka mielonego imbiru Appetita
- 2 łyżeczki pieprzu ziołowego Appetita
- 1 łyżeczka kuminu
- sól
- czarny pieprz świeżo mielony Appetita
- masło klarowane
- olej rzepakowy
- bułka tarta do obtaczania kotlecików
*Najlepiej kup gotowe, zaoszczędzisz sobie czasu w kuchni, jeśli takich nie dostaniesz, posiekaj migdały drobno nożem lub zmiel w młynku do kawy.
Sos:
- 1 ogórek świeży
- 1 ząbek czosnku
- 3 łyżki jogurtu greckiego o obniżonej zawartości tłuszczu
- 2 łyżki Majonezu Delikatnego
- sól
- czarny pieprz świeżo mielony Appetita
Ogórka obierz zetrzyj na tarce na największych oczkach i zostaw na sitku, niech odsączy się z nadmiaru soku.
Fasolę odsącz na sitku i zmiel w maszynce do mięsa na najmniejszych oczkach lub zmiksuj na gładką masę. Cebulę i czosnek obierz. Cebulę posiekaj w małą kostkę. Czosnek drobno posiekaj i rozetrzyj z solą i czarnym pieprzem. Na patelni rozgrzej łyżeczkę masła klarowanego i zeszklij na nim cebulę i czosnek. Przestudź.
Do fasoli dodaj tarte migdały, zeszkloną cebulę z czosnkiem, jajka, kumin, pieprz ziołowy, imbir i ok. 3 łyżeczki soli. Wszystko dokładnie wyrób, najlepiej ręką, na gładką, jednolitą masę. Odstaw na 20 min.
W międzyczasie przygotuj sos. Czosnek obierz i zetrzyj na tarce na najmniejszych oczkach. Odsączonego ogórka przełóż do miski, dodaj czosnek, majonez i jogurt, wymieszaj i dopraw solą i pieprzem.
Przygotuj sobie na talerzu bułkę tartą do obtaczania kotlecików. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju rzepakowego, z masy uformuj małą kulkę wielkości orzecha włoskiego, lekko ją spłaszcz, obtocz w bułce tartej i usmaż na oleju na małym ogniu, tak, aby z obu stron kulka była brązowa. Spróbuj, czy jest wystarczająco słona.
Zabieramy się za właściwe kotleciki. Z masy formuj kulki o wadze mniej więcej 90 g, obtaczaj w bułce tartej o smaż na niewielkim ogniu na brązowo z obu stron. Na jedną partię kulek na patelni przypada mniej więcej 1 łyżka oleju rzepakowego, trzeba uzupełniać olej, bo bułka tarta dosyć mocno go wchłania. Usmażone kotleciki przekładaj na ręcznik papierowy, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Podawaj najlepiej od razu z sosem jogurtowo-ogórkowym i ulubioną surówką (odgrzewane też są w porządku:) Gotowe!