Ciasto z rabarbarem
Ciasto z rabarbarem – zawsze, jak tylko pojawi się pierwszy rabarbar na targu. Proste, idealne do kawy. Jest to szybkie do przygotowania i bardzo smaczne ciasto, delikatne, nie za słodkie i nie za kwaśne bardzo dobrze zbalansowane.
Składniki na tortownicę o wymiarach 27 cm:
- 150 g mąki tortowej
- 150 g mąki pszennej typ 405
- 500 g rabarbaru
- 1 cukier wanilinowy Appetita
- 300 g cukru
- 4 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia Appetita
- masło
- brązowy cukier
- bułka tarta
Rabarbar umyj i obierz, pokrój w kostkę. Tortownicę posmaruj cienką warstwą masła, obsyp bułką tartą, nadmiar bułki „strzep” do zlewu 🙂
Jajka ubij robotem lub mikserem na jasną masę. dodaj obydwie mąki, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia i delikatnie wymieszaj. Następnie masę wlej do tortownicy i wyłóż na niej równomiernie rabarbar. Na wierzch zetrzyj na tarce na grubych oczkach masło i posyp brązowym cukrem. Piecz 80 min., do suchego patyczka w temperaturze 175 stopni. Wyjmij, odczekaj 10 min. zdejmij obręcz tortownicy i poczekaj, aż ciasto wystygnie. Gotowe!
Jak było przygotowane to ciasto, że rabarbar nie zostawił różowego śladu? Przeważnie w moich wypiekach własnie tak się dzieje.
Cześć, to był jeszcze młody rabarbar i po obraniu był w środku zielony więc myślę, ze dlatego nie zostawił śladów.