Tarta z wątróbką
Tarta z wątróbką (a wygląda jak czekoladowa) dla miłośników tegoż podrobów. Alternatywa dla zwykłej duszonej wątróbki z cebulką i jabłkami, którą swoją drogą uwielbiamy.
Składniki na formę o średnicy 27 cm:
Ciasto:
- 120 g mąki pszennej pełnoziarnistej typ 2000
- 120 g mąki tortowej
- 1 jajko
- 90 g jogurtu naturalnego
- pół łyżeczki soli
- opcjonalnie pół łyżeczki czosnku granulowanego Appetita
- trochę masła do posmarowania formy
Farsz:
- 900 g oczyszczonej wątróbki drobiowe
- 2 cebule (250 g)
- 450 g jabłek
- 70 ml whisky
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- sól
- świeżo mielony pieprz Appetita
- 1 łyżeczka majeranku Appetita
- 4 jajka
- masło klarowane
Wszystkie składniki ciasta wrzuć do robota i szybko wyrób, tak, aby składniki się ze sobą połączyły. Nie wyrabiaj za długo, bo ciasto będzie twarde. Jak tylko zobaczysz, że zrobiła się jednolita masa. Wyjmij ciasto z robota, uformuj w kulę, zawiń w folię i zostaw na 30 min. w temperaturze pokojowej. W międzyczasie przygotuj farsz.
Cebulę obierz i posiekaj w kostkę. Jabłka obierz i pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej łyżkę klarowanego masła i zeszklij na nim cebulę, dodaj jabłka, popieprz, posól, dodaj też majeranek, zamieszaj i smaż na niewielkim ogniu, aż jabłka zmiękną na tyle, że będą się rozpadać. Dodaj wątróbkę, smaż ok. 3 min., polej wszystko whisky, podpal i trzymaj na gazie jeszcze około 5 min.
Następnie zdejmij patelnię z ognia, wystudź i zmiel w maszynce do mięsa na najmniejszych oczkach, dodaj jogurt, jajka i wymieszaj. Jeśli będzie trzeba dopraw solą i pieprzem.
Wracamy do ciasta. Formę posmaruj masłem. Ciasto rozwałkuj na trochę większy „placek” niż forma do tarty, zawiń na wałek i delikatnie rozwiń na formie, dociśnij brzegi, jeśli trzeba nożem lub nożyczkami odetnij nadmiar ciasta na brzegach formy. Samo ciasto włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 min., po tym czasie wyjmij ciasto i rozsmaruj równomiernie farsz i piecz całość w 170 stopniach przez 60 min. Gotowe! Tarta z wątróbką dobra jest na ciepło jak i na zimno.