Flaki
Flaki. Nie jadam innych flaków jak te. Pierwszy raz jadłam tę potrawę, jak poznałam Paszczaka, przekonał mnie dodatkiem koncentratu pomidorowego i groszku. Od tamtej pory od czasu do czasu „męczę” Paszczaka, aby zrobił dla mnie moje ulubione pomidorowe flaki 🙂 Spróbujcie, to inny wymiar flaków 🙂
Składniki na mniej więcej 8 porcji:
- 900 g flaków wołowych, ciętych, wstępnie obgotowanych
- 300 g marchewki (2 szt.)
- 150 g korzenia pietruszki (1 szt.)
- 150 g korzenia selera (1/4 średniego)
- 300 g cebuli (2 szt.)
- 4 liście laurowe
- 1 łyżeczka mielonego imbiru Appetita
- pół łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
- pół puszki groszku zielonego
- masło klarowane
- sól
- świeżo mielony pieprz Appetita
Marchewki, selera i pietruszki obierz i zetrzyj na tarce na największych oczkach. Cebule obierz i posiekaj w kostkę i podsmaż na złoto na 1 łyżce klarowanego masła.
Flaki zalej wodą, doprowadź do wrzenia i gotuj 5 min. Odcedź i powtórz procedurę. Obgotowane zalej 2 litrami wody lub rosołu, dodaj warzywa i podsmażoną cebulę, liście laurowe i ziele angielskie, imbir i gałkę muszkatołową i gotuj, aż mięso zmięknie.
Podsumowanie
Nazwa dania
Flaki
Opublikowany
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas