Pasta z rukoli i suszonych pomidorów
Pasta z rukoli i suszonych pomidorów – dobra do makaronu, do kanapek, jako dodatek do mięs, bardzo zbliżona do pesto.
Składniki:
- 1 opakowanie rukoli (ok. 125 g)
- 5 suszonych pomidorów
- 1 ząbek czosnku
- 150 ml oleju lnianego
- 60 g grana padano
- sól
- zioła prowansalskie Appetita
- 1 łyżka płatków migdałowych
Rukolę umyj i osusz. Suszone pomidory pokrój w kostkę, czosnek obierz i pokrój w plasterki. Grana padano pokrój w kostkę. Do kielicha robota wlej olej, dodaj czosnek, suszone pomidory, 1/3 grana padano i garść rukoli, zmiksuj i dodawaj stopniowo resztę grana padano i rukoli. Dopraw solą i odrobiną ziół prowansalskich, jeszcze raz zmiksuj. Migdały upraż na suchej patelni i dodaj do pasty. Podawaj z ulubionym makaronem al dente, na kapce lub jako dodatek do mięs lub sałatek. Przechowuj w zamkniętym słoiku z warstwą oleju na wierzchu, w lodówce do tygodnia czasu.
Podsumowanie
Nazwa dania
Pasta z rukoli i suszonych pomidorów
Opublikowany