Ryba z warzywami i ananasem
Ryba z warzywami i ananasem to danie inspirowane orientalną kuchnią Dalekiego Wschodu. Słodko-kwaśne, z nutą sosu sojowego, z chrupiącą papryką i ryżem basmati.
Składniki na 4 porcje:
- 600 g rozmrożonych filetów z mintaja
- pół czerwonej papryki
- pół żółtej papryki
- 1 nieduża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 5 niedużych pieczarek
- ok. 100 g cukinii
- chilli w proszku Appetita
- sos sojowy
- sos rybny
- olej sezamowy
- limonka
- sól
- 200 g ryżu basmati
- mąka ziemniaczana
- olej rzepakowy
- cukier
Ryż basmati zalej wodą, tak, aby woda całkowicie zakryła ryż i zostaw.
Rybę pokrój na małe kilkucentymetrowe kawałki. W misce wymieszaj 3 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki sosu rybnego, ćwierć łyżeczki chilli oraz kilka kropel sosu sojowego. Do takiej marynaty włóż kawałki ryby, delikatnie wymieszaj, tak, aby wszystkie kawałki ryby były pokryte marynatą, całość przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na przynajmniej pół godziny.
Ryż odcedź, przełóż do garnka, zalej 200 g wody, posól zagotuj, zmniejsz ogień, przykryj pokrywką gotuj na najmniejszym ogniu przez 20 min., aż ryż całkowicie wchłonie wodę.
Przygotuj warzywa: paprykę umyj i oczyść z gniazd i pestek, pokrój w paseczki o długości mniej więcej 2 cm. Cebulę i czosnek obierz i posiekaj w drobną kostkę. Pieczarki i cukinię umyj i pokrój w plasterki lub półplasterki. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju i zeszklij cebulę z czosnkiem, dodaj cukinię i smaż wszystko ok. 4 min., następnie dodaj pieczarki i smaż wszystko ok 5-6 min., na koniec dodaj paprykę i smaż ok. 3 min., dodaj 3 łyżki sosu sojowego, 3-4 łyżki soku z ananasa oraz ananasa pokrojonego w kostkę oraz sok z limonki do smaku (może być to 1-3 łyżki) zamieszaj, zagotuj, dopraw cukrem, tak, aby potrawa nabrała lekko słodkawego smaku. W misce wymieszaj płaską łyżkę mąki ziemniaczanej z kilkoma łyżkami gorącego sosu, dodaj do potrawy i zagotuj. Jeśli będzie za gęste, dodaj odrobinę wody lub soku z ananasa.
Rybę obtocz w mące ziemniaczanej i obsmaż na złoto z każdej strony. Podawaj z sosem z warzyw i ryżem basmati. Gotowe!