Ryba po grecku
Ryba po grecku, jak wiadomo grecką potrawą nie jest. Za to jest bardzo smaczna, lekka i prosta w przygotowaniu. U nas obowiązkowo z rodzynkami, które wybijają smak warzyw. Jeśli zostaną Ci warzywa, to dosmaż po prostu więcej ryby albo zjedz same warzywa na kromce świeżego chleba z masłem 🙂
Składniki na 4 porcje:
- 450 g marchewki
- 220 g pietruszki
- 220 g pora
- 220 g korzenia selera
- 50 g rodzynek
- 180 g cebuli
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka miodu
- 4 ziela angielskie Appetita
- 3 liście laurowe Appetita
- sól
- świeżo mielony czarny pieprz Appetita
- olej rzepakowy
Cebulę obierz i posiekaj w kostkę. Warzywa obierz i zetrzyj na tarce na największych oczkach. W głębokiej patelni rozgrzej 2 łyżki oleju rzepakowego i zeszklij na nim cebulę, następnie dodaj starte warzywa, liść laurowy i ziele angielskie i smaż ok. 10 min., uważając, aby nie przypalić. Podlej całość szklanką wody, zamieszaj i duś pod przykryciem na małym ogniu, aż warzywa zmiękną. Dodaj miód, dopraw solą i pieprzem, zamieszaj i gotowe!
Podsumowanie
Nazwa dania
Ryba po grecku
Opublikowany
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
Ocena
1 Review(s) Based on