Domowe masło
Domowe masło to dobry sposób na resztki śmietanki, która została Wam np. po ubijaniu bitej śmietany. Takie domowe kręcenie masła może być też całkiem fajną zabawą dla dzieci, które na własne oczy widzą proces powstawania masła, które zwykle kupuje się już gotowe w kostce w supermarkecie. Kilkakrotnie podczas warsztatów kulinarnych z dziećmi robiłam masło i dzieciaki zawsze były zdziwione, że „to tak się robi masło”. Dzięki współczesnym sprzętom nie trzeba w nieskończoność ubijać masła ręcznie, dobry robot zrobi to w kilka minut. Ubijałam masło ręcznie, jako dziecko i wiem, że ta robota do najlżejszych nie należy.
Aby zrobić domowe masło potrzebujesz ok. 300 ml (mniej lub więcej, zależy do Ciebie i twojego zużycia masła) śmietanki 36% lub 30%. Śmietankę wlej do naczynia robota i ubijaj na najwyższych obrotach, dobrze, jeśli robot ma osłonkę tegoż naczynia, bo pod koniec maślanka bije na boki okropnie.
Kiedy zobaczysz, że śmietanka zmienia kolor na kremowy/żółty i zrobiło się już sporo płynu, a całość zaczyna przypominać masło, ubijaj jeszcze chwilę, po czym przełóż całość na sitko i pozwól całkowicie, spokojnie odsączyć masłu z płynu. Gotowe! Przechowuj tak, jak zwykłe masło ze sklepu.