Kołduny
Kołduny. Baraniny, która powinna się w nich znaleźć nie dostaliśmy, ale i tak wyszły mega dobre. Wszystko za sprawą smalcu w farszu, który nadał moc smaku. Cudowna alternatywa dla tradycyjnego rosołu z makaronem, więcej roboty, ale też więcej smaku 🙂
Składniki na 8 porcji:
Ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej zwykłej
- 2 żółtka
- 3 łyżki oleju
- pół łyżeczki soli
- 250 ml ciepłej wody
Farsz:
- 250 g wołowiny na gulasz
- 250 g wieprzowiny na gulasz
- pół łyżki majeranku
- 1 średnia cebula (150 g)
- 1 ząbek czosnku
- sól
- pieprz czarny Appetita
Wszystkie składniki ciasta wymieszaj robotem i wyrabiaj, aż ciasto będzie elastyczne i gładkie. Przykryj miskę folią spożywczą i włóż do lodówki na 15 min.
Przygotuj farsz. Przygotuj farsz. Obydwa rodzaje mięsa umyj i pokrój na mniejsze kawałki i zmiel w maszynce do mięsa na średnich oczkach. Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Czosnek obierz i drobno posiekaj. Wszystkie składniki farszu połącz, dodaj sól i pieprz i dokładnie wymieszaj. Z mięsa zrób małą kulkę i wrzuć na gotującą się wodę, gotuj 5 min., po czym spróbuj, czy farsz jest odpowiednio doprawiony.
Ciasto podziel na cztery części. Każdą część rozwałkuj cienko. Te części, które czekają na rozwałkowanie przykryj folią, aby nie wysychały. Z rozwałkowanego ciasta za pomocą małej szklanki wytnij kółka, nałóż na nie farsz i zlep, jak pierogi. Gotowe kołduny wrzucaj delikatnie na gotującą się (2-3 litry) i gotuj 4 min. od momentu, gdy wypłynął.
Podawaj kołduny z rosołem lub polane masłem. Pycha!
Pamiętam takie kołduny z domu, kiedy mama je robiła. Rozpływały się w ustach 🙂
W takim razie musiałaś mieć bardzo smaczne dzieciństwo 🙂