Krem pomidorowy z pomarańczą
Krem pomidorowy z pomarańczą. Miał być lekki, ale jednak nie mogło się obejść bez śmietanki, która nadała cudownej kremowości i gładkości. Bardzo fajny na przystawkę, możesz podać z groszkiem ptysiowym, grzankami lub chipsami z szynki. Pomarańcza cudownie wybija smak pomidorów, a pieprz cayenne podkręca smak.
Składniki na 4-6 porcji:
- 1 l rosołu drobiowego lub wody
- 2 puszki pomidorów krojonych bez skórki
- 2 średnie cebule (ok. 250 g)
- 150 ml białego półwytrawnego wina
- 2 pomarańcze
- 3 łyżki śmietanki 30% lub 36%
- łyżka oliwy
- sól
- świeżo mielony pieprz Appetita
- pieprz cayenne Appetita
Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej oliwę i zeszklij na niej cebulę, dodaj wino, zamieszaj, jak alkohol odparuje dodaj pomidory oraz wyfiletowane pomarańcze. Filetuj nad patelnią, tak, aby sok spłynął do pomidorów, zamieszaj, wlej rosół lub wodę i gotuj całość 15 min. pod przykryciem na małym ogniu. Dodaj szczyptę pieprzu cayenne, tak, aby zupa była lekko pikantna, dopraw solą, pieprzem i cukrem, tak, aby słodycz zrównoważyła kwaskowatość pomidorów i pomarańczy. Całość zmiksuj, dodaj 3 łyżki śmietanki i jeśli trzeba znów dopraw solą, pieprzem i cukrem, zagotuj, podawaj. Gotowe!
Z pomarańczą nie gotowała. Gotowałam taki http://megipegiwkuchni.blogspot.com/2015/07/krem-z-pomidorow.html Muszę wypróbować Twój przepis.
Zachęcamy do wypróbowania.