Muffinki z czarną porzeczką
Muffinki z czarną porzeczką. Powstały, bo obrodził nam dosyć mocno krzak w ogródku . Muffinki wyszły wręcz dekadencko w połączeniu z kwaśną śmietaną i polewą czekoladową. Najlepsze lekko ciepłe.
Muffinki z czarną porzeczką. Powstały, bo obrodził nam dosyć mocno krzak w ogródku . Muffinki wyszły wręcz dekadencko w połączeniu z kwaśną śmietaną i polewą czekoladową. Najlepsze lekko ciepłe.
Składniki na 12 muffinek:
- 140 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 100 ml mleka
- 50 ml śmietanki 36%
- 150 ml jogurtu naturalnego
- 1 opakowanie cukru wanilinowego Appetita
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki płynnego miodu
- 1 łyżka kakao
- 3 białka
- 100 g czarnych porzeczek
Mąkę, mleko, śmietankę, jogurt, miód, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, kakao i cukier wanilinowy wymieszaj w misce dokładnie łyżką.
Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodaj do pozostałych składników razem porzeczkami i delikatnie wymieszaj. Foremki na muffinki posmaruj masłem i napełnij masą – po dwie łyżki na jedną muffinkę. Piecz 20 min. w 180 stopniach (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Podawaj lekko ciepłe z kwaśną śmietaną i polewą czekoladową.