Ciasto z brzoskwiniami
Ciasto z brzoskwiniami. Z budyniem, a brzoskwinie z naszej małej brzoskwinki z ogródka. Niewiele ich było, ale za to bardzo smaczne, słodziutkie, no cudowność. Aby się nie zmarnowały powstało to oto ciasto. Przepis z Internetu, milion ludzi go wypróbowało, więc spróbowaliśmy i my. Ciasto jest pyszne, w sam raz na weekend do sobotnio-niedzielnej kawy 🙂
Składniki:
- 3 – 4 brzoskwinie
- 2 jajka
- pół szklanki cukru (100 g)
- 280 g szklanki mąki pszennej tortowej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Appetita
- szczypta soli
- 210 g jogurtu naturalnego
- 100 g masła
- 1 opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego
Przygotuj budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu i ostudź. Brzoskwinie umyj i pokrój na mniejsze kawałki (dowolnej wielkości, nie ma to większego znaczenia, oczywiście bez pestek).
Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia. Odstaw. Cukier utrzyj z masłem na puszystą i jasną masę. Masło roztop (np. w mikrofalówce), tak, aby było płynne jak olej. Zmniejsz obroty robota/miksera i stopniowo dodawaj jogurt i płynne masło, cały czas na niskich obrotach.
Następnie dodawaj partiami mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia (na niskich obrotach). Kiedy ciasto będzie idelanie wymieszane, przelej je do formy posmarowanej masłem. W masie „rowki”, w które wlej budyń, na wierzchu poukładaj cząstki brzoskwiń, lekko wciskając je w masę. Piecz ok. 50-55 min. w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu wyjmij ciasto z piekarnika, wystudź i podawaj. Gotowe!
Mmmm, jak wspaniale się prezentuje i na pewno smakuje świetnie 🙂