Bezglutenowy makaron z owocami morza i cukinią
Bezglutenowy makaron z owocami morza i cukinią. Dlaczego bezglutenowy? O tak, w ramach eksperymentu. Penne z mąki kukurydzianej ku mojemu miłemu zaskoczeniu okazał się bardzo dobry. Dzięki temu, że nie zawiera glutenu nie spowodował niemiłego uczucia ciężkości w żołądku 🙂
Danie wyszło lekkie, świeże, w sam raz na piękny słoneczny dzień, jakim była wczorajsza niedziela. Dosłownie wspomnienie lata i wakacji we Włoszech 🙂
Najlepiej używać świeżych owoców morza, ale niestety nie zawsze są dostępne, więc trzeba się zadowolić mrożonymi. W przypadku małży ważne jest, aby sprawdzać, czy nie są otwarte, jeśli takie znajdziesz w zakupionym opakowaniu to wyrzuć je, nie nadają się już do spożycia.
Wybaczcie to słabe zdjęcie, ale byliśmy z Małym Paszczakiem mega głodni i nie było czasu na aranżowanie zdjęcie i pstryknęłam je szybko moim beznadziejnym smartfonem i dlatego zdjęcie wygląda jak robione suszarką.
Składniki na 2 porcje:
- 8 krewetek black tiger
- 12 małży
- 100 g cukinii
- ząbek czosnku
- rukola
- ser pecorino romano
- sól
- trochę płatków peperoncino – tyle, ile lubisz, w zależności od tego, jaki stopień ostrości preferujesz*
- 150 ml białego półsłodkiego wina
- ok. 1,5 łyżki oliwy
- ok. 160 g suchego makaronu bezglutenowego, po 80 g na porcje, możesz dać więcej, np. 100 g
*Zamiast płatków pepeproncino możesz użyć innej suszonej lub świeżej ostrej papryki. Wystarczy dosłownie szczypta, aby lekko podostrzyć smak dania. Jeśli pierwszy raz używasz ostrej papryki lepiej jest dać mniej, a następnym razem odważyć się na większą ilość. Chyba, że tak, jak my lubisz ostre potrawy.
Cukinię umyj i zetrzyj na tarce na małych oczkach. Jeśli używasz mrożonych krewetek i małży zalej je gorącą, ale nie wrzącą wodą na kilka minut, aż się rozmrożą, a następnie odcedź na sitku z nadmiaru wody. Krewetki obierz ze skorupek i pokrój na mniejsze kawałki, wystarczy na połowę. Czosnek obierz i drobno posiekaj.
Zagotuj 2 l wody, posól i wrzuć makaron.
W międzyczasie, gdy makaron się gotuje, rozgrzej 1,5 łyżki oliwy na patelni, wrzuć czosnek i peperoncino na 2 min. Następnie dodaj cukinię i smaż, często mieszając na średnim ogniu ok. 3-4 min. Wrzuć małże, podkręć lekko ogień, przykryj, mieszaj od czasu do czasu, aż małże się otworzą, odkryj, wrzuć krewetki i smaż, aż zrobią się różowe, dodaj wino, jak alkohol odparuje, posól do smaku. Sos jest gotowy.
W trakcie przygotowywania sosu sprawdzaj stopień ugotowania makaronu. Będzie gotowy, gdy będzie al dente, czyli lekko twardawy, ale nie surowy. Odcedź makaron i dodaj do gotowego już sosu, dokładnie wymieszaj, tak, aby sos dokładnie „oblepił” makron. Wyłóż makaron na talerze, posyp rukolą i pecorino romano. Gotowe!