Makaron ze szpinakiem i gorgonzolą

Makaron ze szpinakiem i gorgonzolą

Makaron ze szpinakiem i gorgonzolą

Makaron ze szpinakiem i gorgonzolą należy do moich ulubionych połączeń smakowych. Sam sos szpinakowy jest trochę nudnawy, ale podkręcony gorgonzolą to już inna sprawa. Szkoda, że tak często w restauracji szpinak jest źle zrobiony, przesmażony, przegotowany, z dodatkiem dziwnych przypraw lub co gorsza wegety. Według mnie szpinak potrzebuje jedynie masła lub oliwy, trochę cebuli, trochę czosnku, soli i pieprzu, nic więcej 🙂 Jeśli chodzi o dodatek gorgonzoli, to ja zawsze dodaję gorgonzolę dolce, jest delikatniejsza niż gorgonzola piccante.  Ja lubię wyrazisty smak gorgonzoli i zwykle dodaję jej dużo, Ty dodaj, tyle, ile lubisz 🙂

Makaron ze szpinakiem i gorgonzolą

Składniki na 4 porcje:

  • 250 g rozdrobnionego, mrożonego szpinaku
  • pół niedużej cebuli
  • 2 łyżki oliwy
  • 100 ml wina
  • 150 g gorgonzoli
  • śmietanka słodka 18%
  • sól
  • pieprz
  • ulubiony makaron – po 80-100 g na porcję
  • starty ser pecorino romano do posypania gotowego dania

Szpinak rozmróź. Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć cebulę i zeszklij, dodaj szpinak, zamieszaj i smaż około 5 min. Dodaj wino i jak alkohol odparuje dodaj śmietankę, tyle, aby powstał sos (mniej więcej 200 ml) i zagotuj. Na koniec dodaj gorgonzolę i pozwól jej się rozpuścić całkowicie w szpinaku. Dopraw solą i pieprzem.

Makaron ugotuj al dente, tak, aby nie było rozgotowany, ale, żeby też nie był surowy. Najlepiej gotować o 2 -3 min krócej niż jest to podane na opakowaniu. Makaron wymieszaj z sosem, rozłóż na talerze posyp startym pecorino romano i podawaj. Gotowe!

Makaron ze szpinakiem i gorgonzolą

Podsumowanie
recipe image
Nazwa dania
Makaron ze szpinakiem
Opublikowany
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas

5 thoughts on “Makaron ze szpinakiem i gorgonzolą

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *